Skupština grada Istočno Sarajevo donijela je danas odluku o raspodjeli suficita u iznosu od 903.000 KM

Izvor: gradistocnosarajevo/M.M

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 godina u

Istočno Sarajevo

Skupština grada Istočno Sarajevo donijela je danas odluku o raspodjeli suficita iz prošle godine, koji iznosi 903.000 KM, a prihvaćen je i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu od 9.417.000 KM, što je povećanje od 8,24 odsto ili 717.000 KM.

Za odluku o raspodjeli suficita, koja je izazvala brojne diskusije, glasalo je 19 odbornika, dok su četiri odbornika iz SNSD-a i /od danas/ nezavisni odbornik Veljko Stupar glasali protiv.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je očekivao i od opozicije da pohvali Gradsku upravu zbog dobrog poslovanja, jer je malo lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koje su, uprkos teškim ekonomskim uslovima, ostvarile suficit. „Ne postoji opština ni grad u RS koji imaju značajan suficit, kao Grad Istočno Sarajevo i to je nešto na šta svi treba da budemo ponosni“, naglasio je gradonačelnik.

„Ne želim biti neskroman, ali to je zasluga ozbiljnog rada uprave grada, koja je sve vrijeme insistirala na racionalnom odnosu prema budžetskim sredstvima i uštedama na svim poljima djelovanja grada. Ovom odlukom o raspodjeli suficita za prošlu godinu, zaštićeni su interesi svih opština u sastavu Grada“, rekao je Samardžija.

Gradonačelnik je poručio da ne bi trebalo politizovati ni ovu, ni druge slične odluke Skupštine grada Istočno Sarajevo, nego se istinski založiti za stvaranje uslova za socijalno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice u cjelini.

Samardžija je naglasio da Grad jednako tretira sve opštine, a podršku pruža kroz konkretne projekte ili kao pomoć nerazvijenim opštinama.

Odbornik Aleksandar Todorović, u ime Kluba SNSD-a, izrazio je nezadovoljstvo odnosom Skupštine grada prema opštini Istočno Novo Sarajevo, ističući da ta lokalna zajednica od grada za posljednje četiri godine na ime raspodjele suficita nije dobila nijednu KM, dok su ostale opštine u sastavu grada za to vrijeme dobile ukupno 1,537 miliona KM.

On je u znak protesta zbog ovakve odluke najavio mogućnost održavanja i posebne sjednice Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo.

Potpredsjednik Skupštine grada Nebojša Popić odbacio je Todorovićeve primjedbe na račun raspodjele suficita, ističući da su sredstva ravnomjerno raspoređena, a da je opština Istočno Novo Sarajevo ignorisala pozive iz Grada da aplicira za sredstva konkretnim projektima.

Popić smatra da su sredstva iz suficita, koja su namijenjena za rekonstrukciju Vatrogasnog doma na području Istočnog Novog Sarajeva, za šta je Grad planirao 100.000 KM, zapravo podrška toj lokalnoj zajednici. Prema njegovim riječima, na ovaj način biće korisnije utrošena, nego da su doznačena toj opštini bez prijedloga realizacije.

Prema njihovim riječima, opština Istočno Novo Sarajevo posredstvom budžeta dobila je sasvim dovoljno finanijskih sredstava, više nego druge lokalne zajednice na području grada.

Navedeni suficit biće raspoređen za transfere između budžetskih jedinica istog nivoa vlasti, i to 210.000 KM za opštinu Sokolac, 160.000 KM za opštinu Trnovo, 120.000 KM za opštinu Istočna Ilidža, 200.000 KM za opštinu Istočni Stari Grad, te 80.000 KM za opštinu Pale.

Za sudska izvršenja biće raspoređeno 63.000 KM, Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici 20.000 KM i Gradskoj razvojnoj agenciji 50.000 KM.

Najvećim dijelom, suficit je ostvaren uplatom preduzeća „Pretis“ iz Mokrog iz stečajne mase, u iznosu od 788.429 KM, kao i nizom ušteda u potrošačkim jedinicama grada.

Skupština grada Istočno Sarajevo primila je danas k znanju niz informacija koje se tiču stanja boračko-invalidske zaštite na području grada, vodosnabdijevanja, rekonstrukcije lokalnih puteva, realizacije kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, rada Kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja i prevenciji zloupotrebi narotika na području grada, kao i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju nevladinih organizacija koje se finansiraju iz budžeta grada.

Nekadašnjem članu PDP-a Veljku Stuparu, koji je, u međuvremenu, postao član Stranke za naš grad, danas je kao nezavisnom odborniku verifikovan mandat. Stupar je na tom mjestu zamijenio Zorana Tešanovića, odbornika PDP-a, koji je podnio ostavku zbog prelaska na drugu dužnost. Odbornici PDP-a napustili su skupštinsku salu, kada je Stupar polagao zakletvu, a njima su se pridružili i potpredsjednik Skupštine grada Nebojša Popić i odbornik Slavko Tošović, koji su odbornici SDS-a u SO Istočno Novo Sarajevo.

  1. hahahahah
    Pa zar se ne pita Cosa kome sta ide!?

  2. on se ni u kuci vise nista ne pita…

  3. Milicijo nasa,
    Nije Sloba kriv, mi smo krivi.. Jer smo govna.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2