Škole u Palama obilježile krsnu slavu Sveti Sava

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

U Srednjoškolskom centru „Pale“, Osnovnim školama „Pale“ i „Srbija“ danas je obilježen Dan škola i proslavljena krsna slava Sveti Sava uz lomljenje slavskog kolača, molitvu i prigodan kulturni program  u izvedbi učenika ovih škola.

Proslavi krsne slavi u OŠ „Srbija“ prisustvovao je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, a Srednjoškolskom centru „Pale“ načelnik opštine Pale kao kum slave poklonio je ovoj školi projektor.

Direktor OŠ „Srbija“ Neđo Ždrale kaže da je škola i ove godine proslavila svoju krsnu slavu Svetog Savu, kao i to da škola sa ponosom nosi ime „Srbija“ koje se izgovara sa posebnom emocijom.

„Naši učenici imaju izvanredne uslove za rad. Sa investicijama još nismo stali, jer imamo želju koju ćemo sigurno ostvariti, a to je izgradnja teniskog terena, kupovina skijaške opreme za učenike, pokrivanje škole video nadzorom i opremanje kabineta koji nisu opremljeni u potpunosti“, istakao je Ždrale.

On je naglasio da će se te investicije otpaliti sredstvima koja su ostala od donacije Vlade Republike Srbije.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da je škola „Srbija“ simbol i poklon Srbije, kao i simbol njenog prisustva u Palama.

„Mi bi smo željeli da ovdje ima mnogo više škola, firmi i kompanija koje nose ovo ime. Zadovoljstvo je što sa Republikom Srpskom imamo dosta toga za šta možemo reći da je zajedničko“,naglasio je Vukićević i iskazao zadovoljstvo zbog današnje posjete školi.

„Ova škola je relativno nova i nju pohađa preko 560 đaka. Rekli su mi da se svake godine upisuje isti broj đaka što je jako značajno, jer smo svjedoci da nam natalitet nije jača strana i da broj učenika opada“, izjavio je Vukićević.

Vukićević je istakao da će se nastojati u doprinosu zaostalih sredstava ovoj školi i njenim đacima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je krsnu slavu svim ljudima koji danas slave i svim školskim ustanovama.

Čestitam slavu svim ljudima koji danas slave na području opštine Pale, ali i na području RS, BiH, i svugdje gdje postoji srpski narod koji slavi Svetog Savu. Danas je predivan dan i želim da u ovakvom danu uživaju svi, i da bude ovakvo lijepo djetinjstvo svoj djeci koja ovdje uče“, rekao je Jugović i zahvalio se ambasadoru Srbije u BiH na današnjoj posjeti.

„Zahvaljujem se Srbiji matici koja je donirala ovu školu. Želim da takvih saradnji bude još više, da đaci uživaju u srećnom djetinjstvu i da im Republika Srpska obezbjedi školovanje, i sve što ih sleduje“, naglasio je Jugović.

Sveštenik Marko Glavaš rekao je da je značaj Svetog Save danas projavljen služenjem Svete liturgije i predivnim manifestacijama u izvedbi djece koja su  kroz njihovu maštu, riječ i pjesmu mnogo rekli o značaju, trudu i podvigu našeg prvog arhiepiskopa i prosvetitelja.

„Danas smo čuli o svetom prahu koji se rasuo sa Vračara po svim starana svijeta u dušu i u biće srpskoga naroda. Sveti Sava napojivši se na suštinskom izvoru prosvjete, istine, znanja, i ljubavi Hriščanske vjere Svetogorske, on upravo takav način znanja i prosvjete prosvjetljivši sebe prenosi na Pravoslavni rod i na srpski narod“, rekao je Glavaš i dodao da je Svetom Savi trebao veliki trud da očisti korijen sujevjerja, paganstva i svega što je bilo dekadentno u religiji duhovnosti našeg srpskog naroda.

„On je na naš narod nakalemio jevanđeljsku istinu i radost hrišćanske vjere. Hristijanizovao je svijest bića srpskog naroda da ih okrene u liturgijskom podvigu i životu crkve kao Bogom ustanovljene zajednice“, naglasio je Glavaš.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider