Samouki umjetnik iz Istočnog Sarajeva radi mozaike i predmete od drveta, kamena i metala

Izvor: blic.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 years u

Istočno Sarajevo

Dragan Knežević, samouki umjetnik iz Istočnog Sarajeva, već 13 godina slika, rmozaike i predmete od drveta, kamena i metala. Sklonost ka umjetnosti imao je, kaže, oduvijek, ali tek kada je 2004. godine vidio jednu božićnu ponudu u šoping centru u Londonu, sa opremom, kaširanim platnima, uljima, kistovima i štafelajima, odlučio je da kupi rekvizite.

Tako je zvanično zakoračio u taj „poseban, lijepi svijet likovne umjetnosti“.

– Prvobitno sam se oprobao u tehnici ulja na platnu i oslikavao motive mrtve prirode, te etno motive. Rezultat tih mojih aktivnosti u periodu od 2004. do 2007. godine je deset slika ulja na platnu. Sasvim spontano se rodila znatiželja za mozaicima prilikom obilaska hramova i manastira širom Evrope. Posebno me fasciniralo što je to jedna od najstarijih umjetnosti. S obzirom na to da nisam imao iskustva sa ovom tehnikom, više informacija tražio sam preko interneta. Tu sam saznao više detalja o samim osnovama izrade, slaganja, učvršivanja u cjelinu. Uz pomoć interneta i onlajn narudžbi došao sam do sirovine, odnosno do materijala za izradu i neophodnog alata za lomljenje i sječenje – objašnjava Knežević.

Podršku, kaže, dobija od protojereja stavrofora Ranka Bilinca, koji je pohvalio njegov mozaik Svetog Vasilija Ostroškog u prirodnoj veličini.

– Njegove riječi bile su mi vjetar u leđa i podsticajno su djelovale na moje samopouzdanje i dalji rad. Naravno da je i lik Svetog Vasilija Ostroškog bio je veliki motiv da moj prvi mozaik bude uspješan i rado viđen od strane više sveštenih lica i mojih sugrađana – kaže Knežević.

Za izradu mozaika, dodaje on, koristi isključivo namjensko mozaik staklo, koje nabavlja iz Londona. Izrada jednog mozaika, prema njegovim riječima, može trajati i do 7 mjeseci.

– To su skuplji i kvalitetniji materijali, ali je od same kupovine veći problem dostava na adresu u Republici Srpskoj – ističe Knežević.

Do sada, kaže, nije radio po narudžbi, a svoje radove nema namjeru da komercijalizuje.

– Mnogo ljubavi, truda i vremena je utkano u svaki rad i onda je tu veoma teško napraviti materijalnu procjenu. Ti radovi su dio mog domaćinstva, poklon mojim članovima porodice, a jednu od ikona darovao sam crkvi Svete Angeline čija je izgradnja u toku, u naselju Tilava, u Istočnom Novom Sarajevu – rekao je Knežević.

Prvu samostalnu izložbu imao je u avgustu u Istočnom Sarajevu, a pored mozaika, publici se predstavio i sa likovnim radovima, koji su rađeni tehnikom ulje na platnu. Sledeću izložbu imaće sredinom decembra u Trebinju.

– To će biti zajednička izložba više autora iz našeg grada koji će se trebinjskoj publici predstaviti u organizaciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo – naveo je Knežević.

Eksponati krase kuću i dvorište

Pored izrade mozaika radi i predmete od drveta, kamena i metala, a najveći dio tih eksponata krasi porodičnu kuću za odmor i dvorište.

Zvanična potvrda o uspješnosti i kvalitetu njegovih radova nalazi se u recenzijama objavljenim u katalogu koji je pratio Kneževićevu prvu izložbu. Biljana Elčić diplomirani teolog crkvene umjetnosti i slikarstva istakla je da se na njegovim mozaicima već na prvi pogled naslućuje senzibilitet obrazovanog, kreativnog i nadarenog čovjeka punog ljubavi i dobrog odnosa sa perspektivom. Goran Janičijević, profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve za slikarstvo i restauraciju, naveo je da je kroz svoje radove u svom životnom i radnom prostoru Knežević povezao dvije stvarnosti, odnosno sponu dva svijeta: vidljivog i nevidljivog, kroz umjetničko oblikovanje cilja ka uočavanju smisla.

Put do umjetnosti

– U penziji sam od 2013. godine, a do tada sam bio zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova BiH sa angažmanom u ambasadi u Londonu i prethodno u Berlinu godine gdje sam obavljao konzularne poslove. Moj angažman prije ministarstva uglavnom je bio vezan za medijske kuće Oslobođenje, Srpska Radio Televizija i od prije rata za RTV Sarajevo – rekao je Dragan Knežević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider