Salat: Јedna osoba zaražena morbilima zarazi 15 novih

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Srna

Јedna osoba zaražena morbilima zarazi 15 ljudi, što je svrstava u izuzetno zarazne i opasne infektivne bolesti, upozorila je sinoć u Istočnom Sarajevu specijalista infektologije Ljiljana Salat.

– Јedna oboljela osoba od virusa gripe zarazi dva čovjeka, osoba oboljela od zaušaka zarazi oko sedam ljudi, a morbila 15. Mislim da te cifre dovoljno govore o kakvoj zarazi je riječ – rekla je Salatova novinarima uoči početka predavanja o temi “Šta znamo o morbilima” u organizaciji Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Salatova je naglasila da su infektivne bolesti veoma specifične, jer se iz časa u čas, iz dana u dan mijenjaju, što znači da mogu da budu lake, srednje teške i izuzetno teške sa komlikacijama, dok se neke, nažalost, završe i sa smrtnim ishodom.

– Apelujem da se građani, kada posumnjaju da imaju morbile ili su bili u kontaktu sa zaraženim, jave zdravstvenoj ustanovi i potraže stručni savjet, kako bi dobili prave informacije. Apelujem da svi roditelji zaštite svoju djecu i to učine odmah – naglasila je Salatova.

Roditelji veoma malo znaju o morbilima, dodaje Salatova, jer se obično informišu putem društvenih mreža i nepouzdanih veb-sajtova, umjesto da kontaktiraju stručna lica koja su jedina kompetentna.

Prema njenim riječima, za epidemiju morbila kriv je kolektivni imunitet koji je pao ispod 95 odsto, a u nekim sredinama je čak i 80, 70, pa čak i 60 odsto, što je nedopustivo.

– Јa ne bih voljela da roditeljima kažem da im djeca imaju komplikacije, ali nažalost i to se dešava i komplikacije su veoma ozbiljne i mogu dovesti do upale srednjeg uva, sinusa, pluća. To je virusno oboljenje i daje odličnu podlogu da se na njemu razviju bakterijske infekcije koje se iskomplikuju i prouzrokuju teška oboljenja koja mogu da se završe i smrtnim ishodom – rekla je Salatova.

Ona ja navela da se u javnosti o mobilima mora više govoriti jer je to veoma ozbiljna bolest.

Salatova je dodala da vakcinacija protiv morbila, koja je i zakonom propisana, odlično štiti od morbila, ali da postoje izuzeci, jer virus ima neke svoje stereotipe, odnosno, da postoji veliki broj virusa koji ima varijacije.

– Generalno vakcina daje odličnu zaštićenost od ove bolesti. Kolektivna vakcinacija od 95 odsto štiti nas koji smo vakcinisan, ali i one koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisani. Mi koji možemo da se vakcinišemo pravimo zaštitni bedem kako vurus ne bi kružio u našoj populaciji – pojasnila je Salatova.

Ona je ukazala i da vakcinisane osobe koje obole od morbila nikada ne razviju teške kliničke forme i teške komplikacije, što je ogromna razlika u odnosu na one koji nisu vakcinisani.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo Tijana Gavrić Mičić rekla je da je do sada na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo evidentirano dvadesetak djece i odraslih oboljelih od morbila.

– Uglavnom je riječ o nevakcinisanim licima i ovo predavanje organizovano je upravo s ciljem da se skrene pažnja na značaj vakcinacije, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najzaraznijih virusnih infekcija – navela je Mičićeva.

Ona je dodala da nije moguće odrediti tačan broj oboljelih jer se neki odmah javljaju u privatne klinike i tu se liječe, a neki idu direktno u Bolnicu “Srbija”.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider