Rasvijetljenost kriminaliteta u I. Sarajevu u prošloj godini skoro 90 odsto

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Arhiva

Načelnik Sektora kriminalističke policije pri Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Nebojša Popović rekao je da je tokom prošle godine koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta iznosio 89,8 odsto.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta je 89,8 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 66,5 odsto – rekao je Popović na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je naglasio da je u trenutku prijavljivanja 170 krivičnih djela bilo po nepoznatom počiniocu, a naknadnim operativnim radom rasvijetljeno ih je 121, od čega je 112 počinjeno u 2019, a devet u prethodnom periodu.

Popović je rekao da se najveći broj krivičnih djela, 435, odnosi na opšti kriminalitet, u oblasti privrednog kriminaliteta su ih bila 84, u oblasti bezbjednosti saobraćaja 38, te 21 krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droge i sedam iz Krivičnog zakona BiH.

Za 435 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta nadležnim tužilaštvima je podneseno 339 izvještaja protiv 335 lica, dok su iz oblasti privrednog kriminaliteta podnesena 33 izvještaja protiv 51 lica – rekao je Popović.

On je napomenuo da je ukupna materijalna šteta u izvršenju ovih krivičnih djela 433.000 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravne imovinske koristi 163.000 KM.

Popović je rekao da su službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo obradili 94 predmeta iz oblasti droge, i to 21 krivično djelo i 73 prekršaja, a nadležnim tužilaštvima podneseno je 17 izvještaja protiv 28 lica.

On je naveo da je tokom prošle godine zabilježeno 585 krivičnih djela, što je za 0,5 odsto manje nego 2018. godine.

U prošloj godini podnesena su 434 izvještaja protiv 459 lica, među kojima je 127 povratnika u vršenju krivičnih djela i četiri maloljetnika – naveo je Popović.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je stanje na području ove uprave tokom 2019. bilo zadovoljavajuće, budući da je zabilježeno smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za 0,5 odsto u odnosu na godinu prije.

Šehovac je naveo da je na području Uprave zabilježen visok stepen rasvijetljenosti teških krađa, a evidentirana su tri krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti – dva ubistva u pokušaju i jedno teško ubistvo i samoubistvo.

On je podsjetio da se najteže krivično djelo dogodilo početkom prošle godine, a riječ je o ubistvu tridesettrogodišnjeg Miloša Ostojića na području Istočnog Novog Sarajeva.

Istraga u vezi sa ovim krivičnim djelom je intenzivna i odvija se u saradnji sa Upravom za teški i organizovani kriminalitet i drugim policijama u regionu. Svi ulažemo napore kako bi izvršioce ovog krivičnog djela identifikovali i rasvijetlili slučaj – naglasio je Šehovac.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini izvršena su 22 samubistva, evidentirana su 64 nasilja u porodici, gdje su u 46 slučajeva žrtve bile žene, u 13 muškarci, a u pet maloljetnici.

Šehovac je naveo da je prošle godine oduzeto 45 kilograma i 560 grama marihuane, sedam kilograma spida, 7.900 komada tableta ekstazi i 102 grama kokaina, 194 komada medicinskih tableta, te je prvi put zaplijenjeno 56 komada lukovica maka.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u prošloj godini registrovano 348 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 3,9 odsto više nego u istom periodu 2018. godine kada ih je evidentirano 335.

Evidentirano je 465 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru počinjenih od strane 423 lica. Najviše prekršaja evidentirale su policijske stanice Pale i Istočno Novo Sarajevo – naveo je Čvoro.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider