Promovisana 44 doktora nauka

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je promovisao 44 doktora nauka za akademsku 2019/2020. i 2020/2021. godinu, koji su obrazovanje stekli na ovom univerzitetu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da se promovisani doktorandi danas pridružuju doktorima nauka koje je do sada iznjedrio Univerzitet, a kojih je 493.

– Oni su nešto najbolje i najvrednije što Univerzitet u Istočnom Sarajevu nudi našem narodu. Polaganjem svečane zakletve i prijemom diplome, oni se danas upisuju u elitu naučnih radnika ovog univerziteta, Republike Srpske i šire. Njihova obaveza je da svojom aktivnošću i idejama promijene okruženje, odnosno obezbijede bolju budućnost svih nas – izjavio je Kulić novinarima.

On je izrazio nadu da će mladi doktorandi svojom vizijom, energijom i potencijalom postići ono što se od njih očekuje kako bi se Univerzitet ponosio njima, kao i prethodnim doktorandima.

Kulić je naveo da je danas promovisano sedam doktora nauka koji su doktorske studije upisali prema bolonjskom principu, a da nekoliko elaborata čeka Savjet za visoko obrazovanje i saglasnost Vlade Republike Srpske kako bi upisali doktorande na druge fakultete.

– Univerzitet u Istočnom Sarajevu, osim 120 studijskih programa koje nudi budućim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, ima fantastične uslove da im pružimo znanje, ništa manje od onog koje im nude fakulteti u okruženju – naglasio je Kulić.

Na današnjoj svečanosti Nemanja Šarenac je promovisan u doktora nauka na Ekonomskom fakultetu Pale, na kojem je više godina bio asistent i docent.

Sva moja istraživanja usmjerena su za ovaj univerzitet i Republiku Srpsku. Namjeravam i dalje da se bavim naukom, a ako postoji mogućnost, da zajedno sa kolegama, širim svoje znanje na nekim međunarodnim naučnim konferencijama, u časopisima i da učestvujem u međunarodnim projektima – istakao je Šarenac.

Zahvaljujući Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, fakultetima i mentorima koji su ovim mladim ljudima omogućili sve potrebne uslove da se naučno razvijaju i steknu doktorsko zvanje, Šarenac je pozvao sve doktorande da se nastave baviti naukom i istraživanjima u onim dijelovima doktorske disertacije gdje su ostala neka otvorena pitanja.

U ovom svečanom danu neophodno je da se prisjetimo onih koji su nam, na neki način, trasirali naučni put. To su eminentni, ugledni profesori koji su imali znanje i smogli snage da prije 29 godina osnuju Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Zbog toga je neophodno da poštujemo istoriju ovog univerziteta, da ga razvijamo, ponosimo se njim i brinemo o budućnosti da bi nove generacije stekle ovo zvanje – rekao je Šarenac.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2