Pri kraju uređenje i opremanju Bolnice u Istočnom Sarajevu

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

Pri kraju je uređenje i opremanju nove Bolnice u Istočnom Sarajevu koja će se zvati “Srbija”. Predsjednik Srpske Milorad Dodik najavio je da će otvaranju Bolnice 5. oktobra prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U njoj će se liječiti oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske, ali i Gornjo-drinske regije, te Kantona Sarajevo.

Za nepunu godinu dana u krugu stare bolnice u Kasindolu nikao je potpuno novi bolnički kompleks. Po najvišim evropskim standardima opremaju se bolničke prostorije, sobe za ljekare i medicinske sestre, unose se ultrazvučni, EKG i ostali dijagnostički aparati, kompletiraju labaratorije…

– Zna se kakvi su uslovi u staroj bolnici. Kada vidite ovo danas, znate da su to su tvarno dvije neuporedive stvari – kaže Goran Todorović, direktor ЈZU Bolnica Istočno Sarajevo.

Nova bolnica i oprema bez stručnog osoblja ne znači ništa. Zbog toga je plan da u narednom periodu 15 do 20 ljekara bude upućeno na specijalizaciju. Internista-kardiolog Snježana Kešelj kaže da će u Odjelu intezivne njege biti stvoreni svi uslovi za preciznu i brzu dijagnostiku, što u konačnom znači adekvatnu terepiju za liječenje bolesti srca.

– Postoji motiv i želja kod ljekara za stručnim usavršavanjem. Sada smo dodatno motivisani ovim briljantnim uspjehom u izgradnji bolničkog kompleksa – ističe Kešeljeva.

Kamen-temeljac za novu bolnicu postavljen je 7. jula 2017. gosdine, a završetak radova predviđen je za januar 2019. U izgradnju je uloženo je 56 miliona KM. Potpuno opremanje i preseljenje osoblja i pacijenata, odvijaće se u etapama.

– Moja procjena je da će to trajati par mjeseci, odvijaće se u etapama i u roku koji je predviđen za izgradnju – navodi Todorović.

Bolnica ima površinu 10.500 kvadrata. Čine je dva spojena objekta, stacionirani i tehnički koji su povezani s nedavno otvorenim polikliničkim objektom.

Cijeli jedan vijek, ljudi su sebi ovdje tražili lijeka. Prvo je to bio sanatorijum, potom lječilište za plućne bolesti, a tokom Otadžbinskog rata ratna bolnica koja je zbrinula brojne ranjenike sa sarajevskog ratišta. Danas je savremeni zdrastveni centar na ponos cijele Republike Srpske!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider