Predstavljena Metodologija za izradu plana evakuacije za osnovne i srednje škole

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: ossvetisavains.wixsite.com

Danas je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu predstavljena Metodologija za izradu plana evakuacije za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj.

Metodologiju je uradila Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske u saradnji sa World Vision BiH. Cilj dokumenta je pomoći osnovnim i srednjim školama prilikom izrade evakuacionog plana i osnaživanja istih kako bi se stvorile sigurne škole.

Pripadnici Civilne zaštite RS izveli su pokaznu vježbu evakuacije učenika u slučaju zemljotresa i niz drugih pokaznih vježbi na različite okolnosti.

Direktor ove škole Danijela Mrda istakla je da je ovo prvo djelo ovakve namjene na nivou Srpske koje je sačinila Uprava, jer škole ne mogu samostalno izraditi ovako ozbiljne planove za različite vrste elementarnih nepogoda, ali i drugih koje, nažalost, često uzrokuje ljudski faktor. 

“Publikacija će značajno pomoći osnovnim i srednjim školama u Srpskoj da izrade dobre planove za evakuaciju učenika. Ovo je jedan od koraka pravljenja bezbjednih škola što u suštini i jeste krajnji cilj obrazovnog sistema Republike Srpske – da nam najmlađi i najranjiviji budu i najbezbjedniji”, istakla je Mrda. 

Glavni republički inspektor za zaštitu i spasavanje Željko Janković istakao je da je pokazna vježba “Sigurne škole 2019” imala oko 45 učesnika. 

U okviru vježbe prikazana je simulacija zemljotresa, zauzimanje zaštitnog položaja i evakuacija učenika i osoblja, gašenje požara, hemijski akcident, uklanjanje eksplozivne naprave, kao i pružanje prve medicinske pomoći i hitna medicinska evakuacija.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.