Povećan broj požara na otvorenom: Apel građanima da se uzdrže od paljenja vatre

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Arhiva

Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo apeluje da se stanovništvo prilikom uređenja imanja uzdrži od paljenja vatre, budući da je na području Sarajevsko-romanijske regije posljednjih dana povećan broj požara na otvorenom.

Uzročnik je u većini slučajeva ljudski faktor. Ovakvi požari mogu veoma lako izmaći kontroli, te nerijetko zahvate i ugroze šumska područja, pomoćne i stambene objekte – ukazuje se u saopštenju ove vatrogasne jedinice.

Napominje se da je novim Zakonom o zaštiti od požara, koji je usvojen u novembru, definisana novčana kazna za nekontrolisano spaljivanje i ostavljanje vatre bez nadzora.

Ovim zakonom je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasne jedinice i preduzimanja svih mjera na sprečavanju širenja vatre.

Otpad treba spaljivati samo kada su povoljni vremenski uslovi, te o tome obavijestiti najbliže vatrogasno odjeljenje grada Istočno Sarajevo, radi pripravnosti, praćenja i kontrolisanog spaljivanja – napominje se u saopštenju.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice podsjećaju građane da ih u slučaju potrebe mogu kontaktirati 24 časa dnevno na telefonski broj 123.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider