Porez na nekretnine povećan tri i po puta

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 weeks u

Istočno Sarajevo

Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas odluku kojom se porez na nepokretnosti na području ove lokalne zajednice u narednoj godini povećava sa sadašnjih 0,06 odsto na zakonom maksimalno dozvoljenih 0,20 odsto, što je izazvalo oštre reakcije odbornika SNSD-a i Ujedinjene Srpske.

Odlukom o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području Istočne Ilidže za 2021. godinu određeno je i da se poreska stopa na nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost poveća sa 0,05 na 0,10 odsto.

Skupštinska većina predvođena SDS-om odbila je amandman Kluba odbornika SNSD-a kojim se traži da porez ostane nepromijenjen, nakon čega je opozicija napustila sjednicu.

Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a Miloš Golijanin rekao je novinarima da će ova odluka najviše pogoditi građane Istočne Ilidže, navodiće primjer da će neko ko je plaćao porez na nekretnine 100 KM u narednoj godini morati da izdvoji 350 KM.

– Skupštinska većina predvođena SNSD-om kada je /u prošlom sazivu/ preuzela većinu donijela odluku da ta stopa bude smanjena sa dotadašnjih 0,12 odsto na 0,06 odsto, što je zakonski minimum. Međutim, danas je ta stopa povećana tri i po puta, što mi nismo mogli podržati – ukazao je Golijanin.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Avram rekao je da prošlogodišnje smanjenje poreza sa 0,12 na 0,06 odsto, bila politička odluka koje je rezultirala smanjenjem prihoda opštine.

– Mi smo opština koja nema prirodne resurse i koncesione naknade, kao ni državno zemljište koje može davati za gradnju objekata. Nama ostaje da kroz rentu i uređenje i naravno kroz porez na imovinu nadoknadimo određena sredstva – rekao je Avram.

On smatra da povećanje poreza neće značajno pogoditi građane ove opštine, a da će oni stanovnci koji ne budu u mogućnosti da plate porez dobiti pomoć opštine u izmirivanju obaveza.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 8.352.460 KM, što je umanjenje od 1.026.000 KM, za šta je Avram rekao da je posljedica epidemije virusa korona.

– Dobili smo saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske i rebalans postaje stvarni budžet i njegovo ostvarenje će se znati na nekoj od sjednica u martu ili aprilu kada se inače raspravlja o izvršenju budžeta – naveo je Avram.

Golijanin je rekao da je ovogodišnji budžet bio potrošački i bez cilja, te da je bio korišten u predizborne svhe, nakon čega je rebalansom sveden na nulu, a samim tim i zloupotrijebljen.

– Mi smo u nacrtu rebalansa ukazivali na određene anomalije, odnosno samoinicijativne alokacije sredstava na stavke koje nisu ni bile predviđene budžetom, kao što su ugovori od djelu u iznosu od 75.000 KM. Na neke stavke koje su bile predviđene budžetom izdvojeno je tri i po puta više sredstava – istakao je Golijanin.

Odbornici DNS-a već treći put nisu prisustvovali sjednici Skupštine opštine.

  1. Mile Maljutka says:

    Ovo je sramota, 31.12 žele da provuku da niko ne primjeti. Pa zašto ne povećaju naplatu po postojećoj stopi već savjesne građane kažnjavaju. Čuj kome je bilo 100 sada 350 , za toliko pare se može ogrev kupiti….

  2. Ovo je bezobrazluk prema ljudima koji su glasali za njh Pa ovo nema smisla u vreme virusa pamdemije
    Otezanog rada privrede Avram Babalj Bozovic i takvi slicni ovo rade stidite se ako znate sta je stid Gde su sad Ruduljici Maunoge da daju komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider