Porez na nekretnine povećan tri i po puta

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas odluku kojom se porez na nepokretnosti na području ove lokalne zajednice u narednoj godini povećava sa sadašnjih 0,06 odsto na zakonom maksimalno dozvoljenih 0,20 odsto, što je izazvalo oštre reakcije odbornika SNSD-a i Ujedinjene Srpske.

Odlukom o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području Istočne Ilidže za 2021. godinu određeno je i da se poreska stopa na nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost poveća sa 0,05 na 0,10 odsto.

Skupštinska većina predvođena SDS-om odbila je amandman Kluba odbornika SNSD-a kojim se traži da porez ostane nepromijenjen, nakon čega je opozicija napustila sjednicu.

Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a Miloš Golijanin rekao je novinarima da će ova odluka najviše pogoditi građane Istočne Ilidže, navodiće primjer da će neko ko je plaćao porez na nekretnine 100 KM u narednoj godini morati da izdvoji 350 KM.

– Skupštinska većina predvođena SNSD-om kada je /u prošlom sazivu/ preuzela većinu donijela odluku da ta stopa bude smanjena sa dotadašnjih 0,12 odsto na 0,06 odsto, što je zakonski minimum. Međutim, danas je ta stopa povećana tri i po puta, što mi nismo mogli podržati – ukazao je Golijanin.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Avram rekao je da prošlogodišnje smanjenje poreza sa 0,12 na 0,06 odsto, bila politička odluka koje je rezultirala smanjenjem prihoda opštine.

– Mi smo opština koja nema prirodne resurse i koncesione naknade, kao ni državno zemljište koje može davati za gradnju objekata. Nama ostaje da kroz rentu i uređenje i naravno kroz porez na imovinu nadoknadimo određena sredstva – rekao je Avram.

On smatra da povećanje poreza neće značajno pogoditi građane ove opštine, a da će oni stanovnci koji ne budu u mogućnosti da plate porez dobiti pomoć opštine u izmirivanju obaveza.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 8.352.460 KM, što je umanjenje od 1.026.000 KM, za šta je Avram rekao da je posljedica epidemije virusa korona.

– Dobili smo saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske i rebalans postaje stvarni budžet i njegovo ostvarenje će se znati na nekoj od sjednica u martu ili aprilu kada se inače raspravlja o izvršenju budžeta – naveo je Avram.

Golijanin je rekao da je ovogodišnji budžet bio potrošački i bez cilja, te da je bio korišten u predizborne svhe, nakon čega je rebalansom sveden na nulu, a samim tim i zloupotrijebljen.

– Mi smo u nacrtu rebalansa ukazivali na određene anomalije, odnosno samoinicijativne alokacije sredstava na stavke koje nisu ni bile predviđene budžetom, kao što su ugovori od djelu u iznosu od 75.000 KM. Na neke stavke koje su bile predviđene budžetom izdvojeno je tri i po puta više sredstava – istakao je Golijanin.

Odbornici DNS-a već treći put nisu prisustvovali sjednici Skupštine opštine.

  1. Mile Maljutka says:

    Ovo je sramota, 31.12 žele da provuku da niko ne primjeti. Pa zašto ne povećaju naplatu po postojećoj stopi već savjesne građane kažnjavaju. Čuj kome je bilo 100 sada 350 , za toliko pare se može ogrev kupiti….

  2. Ovo je bezobrazluk prema ljudima koji su glasali za njh Pa ovo nema smisla u vreme virusa pamdemije
    Otezanog rada privrede Avram Babalj Bozovic i takvi slicni ovo rade stidite se ako znate sta je stid Gde su sad Ruduljici Maunoge da daju komentar

    1. Lopovi. Najbolje je odseliti iz opstine Istocna Ilidza. Ne daju nam da zivimo. Nadam se da ce ovo otvoriti oci ljudima, da ne glasaju za ove lopove vise

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2