Pomen stradaloj djeci Srpskog Sarajeva

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Facebook / Grad na Miljacki za svu raju i cijeli s

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca danas će biti obilježen Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

Direktorka Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda rekla je da, zbog preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, neće biti najavljenog programa sa istorijskim časom, te da će programu prisustvovati samo odrasli.

Ne mogu majkama stradale djece reći da ne dolaze, ali neće biti skupa, jer neće biti ni najavljenog programa kako smo sve zamislili – rekla je Mrda Srni nakon odluke Vlade Republike Srpske o zabrani javnih okupljanja zbog trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj.

Ona je navela da će pomenu, osim porodica, prisustvovati direktor Centra Republike Srpske za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Osnovna škola “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu trebalo je sutra da obilježi Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, među kojima su njene učenice Nataša Učur i Milica Lalović, koje su sinonim stradanja 123 djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Nataša i Milica ubijene su za vrijeme primirja 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Tog dana je snajperista sa zgrade “Lorisa” iz muslimanskog dijela grada ugasio dva mlada života.

U znak sjećanja na Milicu i Natašu i 123 ubijene djece na području Srpskog Sarajeva, 13. septembra 2018. godine u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu otkriven je spomenik svoj nevino stradaloj djeci sa područja ovog grada, a 11. mart se obilježava kao Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

Nataša i Milica bile su učenice ove škole.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara “Sumrak”, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 123 ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider