Pomen Srbima svirepo ubijenim u Ledićima kod Trnova

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

U selu Ledići na području federalne opštine Trnovo u danas će biti obilježeno 28 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija rekao je ranije Srni da su Ledići simbol stradanja Srba u trnovskoj regiji i da takav zločin na ovim prostorima nije zapamćen na u Drugom svjetskom ratu.

U ovom mjestu pobijeni su civili i to samo zato što su bili druge vjere i druge nacije. Najmlađa žrtva bio je Milun Tešanović koji je tada imao samo 18 mjeseci. Stradao je zajedno sa majkom u njenom naručju, bježeći od krvnika predvođenih Edhemom Godinjakom – naglasio je Timotija.

On je dodao da se u Sudu BiH vodi proces protiv Godinjaka za zločin u Ledićima, ali da svaki dan postaje sve ogorčeniji znajući dosadašnji rad Suda BiH.

Ubijenim civilima u 12.00 časova biće služen parastos, poslije čega će delegacije porodica stradalih i predstavnika lokalnih vlasti položiti vijence na spomen-obilježje.

Prema preporuci Štaba za vanredne situacije Trnova, ovaj događaj biće obilježen sa ograničenim brojem posjetilaca, manjim od 50 – rekao je Timotija.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci. Njemu su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Predsjednik Udruženja građana “Moje ognjište” iz Trnova Slavko Vasić rekao je ranije Srni da su prve žrtve tog zločina bili njegovi roditelji, koji su na prevaru i podmukao način ubijeni 2. juna 1992. godine u Dejčićima.

Ne znam ko je to učinio, ni koja vojska je tu bila prisutna, ali tvrdim da je najodgovorniji bio Edhem Godinjak, koji je bio komandir Stanice policije. Mislim da je on morao da bude odgovoran za civilno stanovništvo na tom području – rekao je Vasić.

Vasić je podsjetio da su mještani Ledića koji su krenuli prema Treskavici pobijeni na lokalitetu Poljice, gdje su ih presrele muslimanske snage.

Preživio je samo dvanaestogodišnji Dragan Vasić, koji je ranjen ležao među ubijenim i tako uspio da se spasi od sigurne smrti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider