“Pećina Orlovača” otvorena za turističke posjete

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Uz bogat kulturno-umjetnički i edukativni program  Speleološki kompleks „Pećina Orlovača“ na lokalitetu Sumbulovac, opština Pale danas je zvanično otvorio tursitčku sezonu za sve posjetioce.

Zvanično otvaranje turisičke sezone na ovom lokalitetu predstavljalo je priliku da se posjetioci upoznaju sa načinom rada Speleološkog kompleksa „Pećina Orlovača“, kao i sa podsticajima za saradnju, i poslovanjima sa turističkim radnicima i organizacijama.

Pećina Orlovača je jedna od najljepših pećina na prostoru BIH. Nakit ove pećine je unikatan i neopisive ljepote gdje se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragnitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima. Pećina je bila prirodno stanište pećinskog medvjeda (ursus speleus), dalekog predaka mrkog medvjeda (ursus arctos), čiji su ostaci ovdje pronađeni. Takođe je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša, koji pripada endemskoj entemofauni. Pored ostataka kostiju medvjeda u neposrednoj blizini pećine pronađeni su i arheološki detalji koji su pripadali čovjeku.

Direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević kaže da je otvaranje turističe sezone u „Pećini Orlovača“ postalo praksa svake godine, i da se organizuje u saradnji sa Kluturnim centrom Pale.

„Škole u prirodi su već počele da se sprovode, pa je bilo i mnogo posjeta. Prošla godina je bila dobra i ne sumnjamo da će i ova biti još uspješnija“, istakla je Spasojević.

Spasojević je naglasila da je u saradnji sa Kulturnim centrom Pale urađena i nova rasvjeta u pećini, i da će projekat biti sproveden do kraja u narednih 20 dana.

„Kompletna pećina će biti osvjetljena novom led rasvjetom, i to je nešto što je jako dobro, i garantuje bezbjednost djece i svih ostalih posjetilaca. Takođe, u toku su pregovori da se izrade suveniri koji će biti u ponudi tursitima“, rekla je Spasojević.

Stručni saradnik za kulturno istorijska prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić kaže da je prošle godine pokrenut projekat saradnje sa osnovnim školama sa područja opštine Pale, i da je samim tim povećan i broj posjetilaca „Pećini Orlovača“.

„Učešće đaka u otvaranju turističke sezone ove godine je mnogo veće u odnosu na prošlu godinu. Danas je došlo preko 100 đaka, i naš cilj je da ih obučavamo kao mlade vodiče u „Orlovači“, rekao je Samardžić i zahvalio se OŠ „Mokro“, Turističkoj organizaciji Grada Istočno Sarajevo i profesorima koji su podržali projekat.

„Osim djece koja su dolazila u pećinu i koja su bila obučavana kao vodiči, prošle godine su nam dolazila i djeca iz svih škola u Republici Srpskoj, a ove godine imamo najave da će nam dolaziti i škole iz federacije. Jako mi je drago zbog toga, jer je počeo da se razvija i školski turizam“, istakao je Samardžić.

On je naglasio da osoblje Speleološkog komleksa svage godine nastoji da pokaže šta je urađeno i koji su planovi za naredni period.

„Od ove godine počinje sa radom i Speleološko- ekološko društvo, koje upravo zbog djece treba nama i opštini Pale“, najavio je Samardžić i dodao da je u plani proširenje turističke ponude ugostiteljskim objektom i suvenirnicom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da je Speleološki kompleks „Pećina Orlovača“ jako bitan turistički potencijal kojim će se opština morati baviti u cilju finansiranja i dovršetka investicionih aktivnosti.

„Primjetimo u svakoj sezoni da još uvijek nedostaje jedan jači iskorak kada je u pitanju „Orlovača“. Potrebno je da se završi prilazni put, parking prostor i objekat koji će ponuditi odgovarajuće prateće sadržaje tusistima“, izjavio je Jugović

Na sajtu „Pećine Orlovača“ i fejsbuk stranici svi zainteresovani posjetioci mogu da se informišu o radnom vremenu pećine.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider