Pale: U akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno 29 jedinica tečnosti koja život znači

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Na inicijativu Savjeta mladih Pale, a u organizaciji OO Crvenog krsta Pale i saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Bolnice Istočno Sarajevo danas je u Domu zdravlja Pale održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u okviru koje je sakupljeno 29 jedinica tečnosti koja život znači.

Predsjednik Savjeta mladih Pale Nevena Maletić istakla je da Savjet mladih ovu akciju organizuje već 4. godinu za redom.

„Imali smo prijavljenih 35 dobrovoljnih davalaca krvi, međutim naša očekivanja su nadmašena u današnjoj akciji gdje se odazvalo oko 40 ljudi“, rekla je Maletić.

Ona je naglasila da je ovo jedna od najuspješnijih akcija koju je Savjet do sada organizovao.

Ovoj akciji se odazvalo više srednjoškolaca nego što smo očekivali i oni su obilježili ovu akciju svojom humanošću. Tek kada dođu u Dom zdravlja, postanu svjesni koliko su oni bitni za našu sredinu. Kada dobiju kartice ili priznanicu da su darivali krv po prvi put, oni shvate poentu i značaj darivanja“, rekla je Maletić.

Maletić je u ime Savjeta mladih Pale poručila građanima Pala da i oni uvijek mogu da se odazovu njihovim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

„Mladi mogu da budu primjer starijim građanima kako i oni trebaju da učestvuju u ovakvim akcijama, kako i oni mogu biti humani i spasiti nečiji život svojim darivanjem krvi“, naglasila je Maletić.

Sekretar OO Crvenog krsta Pale Jelena Petrović istakla je da je ova akcija održana na inicijativu Savjeta mladih Pale te da je to ujedno i peta uspješna akcija koju je organizovao OO Crvenog krsta Pale u saradni sa Transfuziološkom službom bolnice Kasindo.

„Prijavilo se oko 40 davalaca i akcija je protekla u najboljem redu i mislim da je ovo bila jedna od najposjećenijih akcija koje smo održali u ovoj godini“, rekla je Petrović i dodala da imaju još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi sljedeći mjesec.

„Sve više mladih se uključuje u humanitarnu organizaciju, odnosno u porodicu dobrovoljnih davaoca krvi. Oni vide da je to nešto lijepo i humano, a po zdravlje nije štetno, tako da oni na jedan najbolji mogući način pokušavaju da pomognu nekom kome je ta pomoć zaista potrebna“, naglasila je Petrović.

Petrović je istakla da se jednom dozom krvi može spasiti 1 ljudski život, te da ni jedan veći razlog ne treba da se svi koji su u mogućnosti odazovu ovom humanom gestu.

„OO Crvenog krsta Pale može da se pohvali sa jako velikim brojem podmlađenih davalaca krvi. Svi davaoci do 60-65 godina starosti mogu da daruju krv, tako da nama nije problem da održimo broj od 300 davalaca krvi koji su uvijek na raspolaganju“, izjavila je Petrović.

Savjet mladih Pale će u toku novembra, 2017. godine u saradnji sa Norveškom ambasadom realizovati projekat rodnog nasilja, a nakon toga sa Inicijativom mladih za ljudska prava i projekat o diskriminaciji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider