Pale: Prikazan film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 weeks u

Istočno Sarajevo

Film najpoznatijeg savremenog srpskog režisera Emira Kusturice “Otac na službenom putu”, iz 1985. godine, koji na suptilan način kritikuje političke turbulencije poslijeratne Јugoslavije i stvaranje zloglasnih radnih logora u to vrijeme, prikazan je večeras na Palama.

Glavne uloge u filmu tumače Moreno de Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić i nedavno preminula diva jugoslovenskog filma Mira Furlan.

Filmski arhivator Kinoteke Republike Srpske Boris Čvoro istakao je da je večerašnja filmoteka prva u ovoj godini na Palama, te da im je cilj da publiku podsjete na neke od najboljih filmova srpskog režisera.

Film “Otac na službenom putu” je Kusturičin drugi igrani film. Kusturica je sa ovim filmom osvojio glavnu nagradu na festivalu u Kanu i već tada je, u ranoj fazi svoje karijere, postao jedan od vodećih evropskih režisera. Scenario za film pisao je Abdulah Sidran, koji je scenario uradio i za prvi Kusturičin film “Sjećaš li se Doli Bel?” – naveo je Čvoro.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović izjavio je da je rad Kinoteke u prošloj godini diktirala epidemiološka situacija, te izrazio nadu da će započete projekte realizovati ove godine.

Lalović je podsjetio da je prošle sedmice Kinoteka Republike Srpske u galeriji Kulturnog centra u Trebinju održala izložbu filmskih plakata pod nazivom “Filmovi koje smo gledali”.

U Trebinju smo pokazali dio digitalizovanih plakata koje smo uobličili prošle godine i uz to smo imali filmski program. To je jedan od načina da se dislociramo iz sjedišta, odemo u druge gradove i da promovišemo filmsku umjetnost, što je naša prvobitna obaveza – rekao je Lalović.

On je poručio da će nastaviti sa sličnim programima, koliko im epidemiološka situacija dozvoli.

Lalović je istakao da imaju u planu da i dalje rade na produkciji, zajedno sa Matičnom bibliotekom Istočnog Sarajeva, pa su počeli zajedno da rade dokumentarni film o Јeni Ligtenberg, koja je 1993. godine iz Holandije dopremila humanitarnu pomoć na Pale.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu Kinoteka planira da završi snimanje dokumentarno-igranog filma o Goraždanskoj štampariji, da rade i na prikupljanju, obradi i digitalizaciji filmske građe, kao i da održe filmski kampus na Palama za studente sa filmskih akademija.

Kada je riječ o projekciji filmova, Lalović je naveo da će u martu biti održana filmoteka pod nazivom “Original i rimejk”, a na programu bi trebalo da se nađe film Akire Kurosave “Јodžimbo” /Tjelesna straža/ i rimejk “Za šaku dolara”, koji je bez preuzimanja prava na film uradio Serđio Leone.

Sutra će se na programu Filmoteke naći film “Život je čudo”, iz 2006. godine, a za temu ima stari motiv o zabranjenoj ljubavi dvoje ljubavnika na suprotnim stranama u ratu u BiH.

Glavne uloge povjerene su Slavku Štimcu, Nataši Šolak, Vesni Trivalić, Vuku Kostiću i Aleksandru Berčeku.

Kroz ovaj film publika se prvi put upoznala sa Drvengradom, danas kultnim mjestom na Mokroj Gori, gdje se održava filmski i muzički festival Kustendorf.

Film “Život je čudo” prikazan na zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala, a dobio je i prestižnu francusku nagradu Cezar za najbolji film EU /rađen u koprodukciji Srbije i Francuske/.

Filmoteka se održava u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18.00 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider