Pale: Održana Vikimedijina uređivačka radionica sa studentima ekonomskog fakulteta

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

U organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske danas je studentima Ekonomskom fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održana uređivačka radionica sa ciljem obuke studenata za rad na Vikipediji.

Glam kordinator za Vikimedijinu zajednicu RS Ljubiša Malenica kaže da se ova radionica održava u okviru Vikiedu projekta, kojeg Vikimedijina zajednica RS provodi na teritoriji Republike.

„Vikiedu projekat je projekat saradnje između Vikimedijine zajednice i obrazovnih institucija na nivou RS“, rekao je Malenica.

On objašnjava da je Vikimedija izvor informacija, a da je Vikipedija samo jedan od proizvoda, odnosno jedan od projekata Vikimedije.

„Vikimedija se može posmatrati kao nevladina organizacija iz koje je sve proteklo, dok je Vikipedija jedan od njenih najpoznatijih projekata, ali ne i jedini“, naveo je Malenica.

Malenica kaže da je studentima Ekonomskog fakulteta na današnjoj radionici prikazan način uređivanja Vikipedije, te upoznavanje sa osnovnim alatima i pravilima iste, kako bi ih upoznali sa samom stranicom, projektom, i zaintersovali ih za rad na stranici.

„Vikipedija kao internet stranica je dostupna svima u smislu uređivanja, ali ima određena pravila po kojima se to vrši. Jedno od pravila je enciklopedijski i nepristrastan pristup samom članku, što podrazumijeva da osoba koja uređuje članak mora to obavljati iz neutralne perspektive i mora sve ono što dodaje u članak, ili pravi novi da potkrijepi izvorima informacija koji je pouzdan “, naglasio je Malenica.

On je istakao da Vikimedija na srpskom jeziku ima oko 850 urednika od kojih je određen broj njih i administrator stranice.

„Njihov zadatak je da s vremena na vrijeme ‘patroliraju’ po Vikipediji, da obraćaju pažnju na novostvorene članke, te da reaguju u slučaju ako primijete da članak nije kvalitetan, da im nedostaje neki dio strukture, izvori i slično. Postoji čitav niz šablona na Vikpediji koji upućuju da li je članak početnički, da li mu nešto nedostaje i drugo. Urednici su svojim iskustvom stekli status administratora i koji održavaju kvalitet na Vikipediji“, kaže Malenica.

Predrag Mlinarević ispred Eknomskom fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazio je zadovoljstvo što se ova radionica održava na fakultetu, jer sve što je u cilju promovisanja nauke i naučnog istraživanja ekonomski fakultet podržava.

„Jedinstvena je prilika da na jednom mjestu naši studenti imaju priliku da vide kako znanje koje ovdje stiču treba da podijele sa drugima, jer smo svjedoci da je Vikipedija postala način na koji se prikuplja veliki dio informacija, i trebalo bi preko stručnog popunjavanja iste, učiniti da to postane legitiman izvor informacija“, istakao je Mlinarević.

On je naglasio da održavanje ovakvih radionica Vikimedije doprinose legitimnosti podataka na Vikipediji, a naročito iz sfere ekonomske nauke u vrijeme kada su takve informacije potrebne u cilju pisanja naučnih radova

Student 2. godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vojko Čvoro kaže da rijetko propušta radionice bilo kakvog tipa koje se održavaju  na fakultetu, jer smatra da svako novo znanje i vještina može da iskoristi.

„Od ove radionice očekujem da ću da naučim nešto novo, a privuklo me to što se prvi put susrećem sa radionicom ovog tipa i rada na Vikpediji, jer tu stranicu često koristim u svrhu fakulteta i uopštenog inforisanja“, izjavio je Čvoro i dodao da će nakon ove radionice vrlo rado pristupiti uređivanju i kreiranju sadržaja na Vikipediji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider