Pale: Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana posebnog područja Jahorina

Izvor: opštinaPale

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 years u

Istočno Sarajevo

U Opštini Pale juče je održana Javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina na koju je pristiglo oko 50 primjedaba i sugestija koje će biti razmotrene i neke uvrštene u daljoj procedure.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Pale Mlađen Ćeremidžić istakao je da je danas bilo najmanje primjedaba na sam Regulacioni plan, a više se govorilo o problemima sa kojima se susreće Jahorina, zbog čega je predložio da se održi tematska konferencija o Jahorini.

Ćeremidžić je demantovao iznesene tvrdnje da je ovim regulacionim planom predviđena izgradnja za oko 3.000 novih ležajeva, navodeći da je riječ o manje od 500 ležajeva.

On je izrazio žaljenje da se u ove aktivnosti od početka nije uključio Olimpijski centar “Jahorina”, već su se javili nakon što su istekli svi zakonski rokovi za podnošenje primjedaba i sugestija I dodao da su svi njihovi zahtjevi koji su dostavljeni na vrijeme, prihvaćeni.

Ćeremidžić je naveo da su ovim izmjenama regulacionog plana urađene određene korekcije, jer na Jahorini ima dio državne zemlje gdje je predviđen jedan broj novih lokacija i u postupku je zamjena zemljišta sa Vladom Republike Srpske, jer Olimpijski centar koristi oko 570 dunuma zemlje za skijalište i oko 4.750 kvadrata gdje se nalazi ski-lift “Željo”, koji je vlasništvo opštine, a po Zakonu o koncesijama davno su bili dužni da plaćaju opštini koncesionu naknadu, što nikada nisu učinili.

“Mi i na taj način pomažemo Olimpijski centar”, rekao je Ćeremidžić i dodao da je današnja rasprava pokazala da bi se trebala organizovati tematska konferencija o problemima Jahorine, a najveći problem su imovinski odnosi.

Rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru “Jahorina” Dragan Sokolović istakao je da se na Jahorini nikada neće razviti turizam dok svi zajednički – i Olimpijski centar i lokalna zajednica i grad Istočno Sarajevo i svi privredni subjekti na planini – ne budu nastupali prema nadležnim institucijama kako bi uredili turistički proizvod.

“Posljednjih 15 godina stalno imamo nesporazume po pitanju gradnje na Jahorini i mislim da još u našim glavama nemamo konceptualno viziju razvoja turizma koji će još dugo trpiti jer su neke stvari neusklađene”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, problem je i gomilanje smještajnih kapaciteta u neposrednoj blizini saobraćajnica, kao i nedostatak parking mjesta.

“Bilo bi dobro kada bi u Regulacionom planu bili predviđeni svi oni sadržaji koji su potrebni za održivost destinacije, putevi, trotoari, garaže, mesnica”, rekao je Sokolović.

Predsjednik Udruženja građana “Moja Jahorina” NJegoš Kablar je rekao da je Udruženje dalo svoje prijedloge, a težište su stavili na infrastrukturu, i to se prvenstveno odnosi na izgradnju novih ski-staza, izgradnju prilaznih ski-puteva svakoj polaznoj ski-stanici, jer je neshvatljivo da kompletna naselja nemaju pristup skijalištu jer su prilazi uništeni gradnjom objekata koji tu ne treba da budu.

Prema njegovim riječima, potrebno je uraditi proširenje postojećih saobraćajnica, izgraditi stazu za motorne sanke, stazu za šetnju, jer su to sadržaji na koje se mora staviti težište ako se želi povećati broj gostiju i sam rad Jahorine podići na viši nivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider