Pale: Famosov kompleks iščekuje investitore

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Opština Pale isplatila je juče posljednju tranšu u iznosu od 1,15 miliona maraka za imovinu fabrike “Famos” koju je kupila u stečajnom postupku, a time je i zvanično postala vlasnik hala, mašina i zemljišta ovog nekadašnjeg giganta.

Za imovinu ovog preduzeća opština je ponudila 2,2 miliona maraka i krajem novembra prošle godine potpisala sporazum o kupovini sa stečajnim upravnikom “Famosa” Radoslavom Bratićem. Pomoć opštini Pale u kupovini “Famosa” obezbijedila je Vlada RS, koja je za te namjene uplatila milion maraka.

– Isplatom posljednje tranše opština je postala vlasnik 62.000 metara kvadratnih zemljišta i 24.000 metara kvadratnih poslovnih prostora, te mašina koje se nalaze u halama. Komisija će izvršiti primopredaju imovine i nakon te procedure procijenićemo njenu vrijednost i uknjižiti je na opštinu – rekao je načelnik Pala Boško Jugović.

Opština je kupila imovinu “Famosa” da bi formirala poslovnu zonu s ciljem privlačenja novih investitora i zapošljavanja.

– Prostor “Famosa” postaće ozbiljna poslovna zona. Mi smo već razgovarali sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani da pokrenu proizvodnju u tim halama. Koliki će ti kapaciteti biti i iz koje djelatnosti će investitori dolaziti još ne znamo – rekao je predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević.

Iz opštine Pale poručuju da će investitori plaćati minimalan iznos za korišćenje hala, dok postoji mogućnost da neki i ne izdvajaju novac za te svrhe.

– To će prije svega zavisiti od toga koliko su investitori atraktivni, čime će se baviti i koliko radnika će zaposliti – naveli su u opštini Pale.

Odmah nakon isplate posljednje tranše za kupovinu imovine “Famosa” održana je i sjednica Odbora povjerilaca na kojoj je donesena odluka da uplaćeni novac ide na izmirenje dugovanja prema bivšim radnicima.

– Potraživanja radnika biće u potpunosti izmirena. Ne znam koliko tačno iznose njihova potraživanja, ali će sigurno biti u potpunosti izmirena – kazao je Bratić i dodao da će dio novca biti utrošen i za troškove stečajnog postupka.

Prodajom imovine “Famosa” stavljena je tačka na stečaj u tom preduzeću, koji je trajao više od decenije. Stečaj je pokrenut 31. decembra 2007. godine. Za fabriku je 2016. godine bio zainteresovan investitor iz Turske Idris Fatih Sahin, koji je ponudio 2,8 miliona maraka, ali nije uplatio taj iznos.

Toplana

Boško Jugović je rekao da je na prostoru bivše kotlovnice “Famosa” moguće graditi novu toplanu koja bi mogla da grije Pale, a da postojeća toplana bude izmještena.

– Već danas smo planirali da posjetimo “Eko-toplane” u Banjaluci da bismo sagledali mogućnosti za primjenu istih rješenja u Palama – kazao je Jugović.

Finansiranje kupovine imovine “Famosa”

*1,2 miliona KM – opština Pale

* 1 milion KM – Vlada RS

Imovina “Famosa”

*62.000 metara kvadratnih zemljišta

*24.000 metara kvadratnih hala

* mašine

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider