Otvorena prva Api inhalaciona komora u Istočnom Sarajevu (FOTO)

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Bračni par Dragana i Nemanja Macan otvorili su prvu api inhalacionu komoru u Istočnom Sarajevu. Apiterapija je alternativni način liječenja velikog broja zdravstvenih problema.

Pčele su tako mala bića, a čine toliko dobra da im čovjek teško može jednakom mjerom uzvratiti. Zato je biti pčelar tako plemenito da onaj ko se brine o njihovom staništu, hrani i zdravlju može i treba biti ponosan na svoj poziv. Biti apiterapeut je najviša stepenica u ličnom doprinosu jednog pčelara. Ljudima koji su izgubili i zdravlje i nadu u oporavak apiterapija je poput vjere u nešto nadzemaljsko, jača od tableta, prirodnija od injekcija i mudrija od škrtih savjeta

Postoji više vrsta apiterapija, a api inhalacija je jedna od njih. Api inhalaciona komora, odnosno inhalacija ljekovitim vazduhom iz pčelinjih košnica služi za liječenje mnogih oboljenja. Vazduh, zasićen sa esencijalnim mirisima, pomaže osobama koje imaju poteškoće sa bronhitisom, astmom, alergijama, hroničnim bolestima pluća, oslabljenim imuno sistemom, infekcijama respiratornog trakta, hroničnim glavoboljama, migrenama, stresom… Ovakva vrsta inhaliranja je korisna ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima, nego i zdravim osobama, preventivno i za jačanje imuniteta, kao i sportistima. Inhalacija zrakom iz košnice se preporučuje kako odraslima tako i djeci.

Tokom tretmana korisnik sjedi u brvnari i putem inhalatora direktno udiše vazduh iz košnice. Ovim načinom inhaliranja unose se svi pčelinji proizvodi: med, polen, propolis koji se smatra najjačim antibakterijskim sredstvom u prirodi, vosak, pčelinji otrov, matičnu mliječ koja se čak naziva i eliksirom mladosti, odnosno sve pčelinje proizvode koji se koriste u liječenju raznih bolesti.

Mi se bavimo pčelarstvom oko 10 godina. Do sada jedina djelatnos vezano za pčelinje proizvode nam je bila proizvodnja meda. Kroz sve te godine smo upoznali mnogo osoba koje se u velikoj mjeri oslanjaju na liječenje pčelinjim proizvoidma. Takođe u kontaktu sa svojim stalnim kupcima smo primjetili da veliki broj osoba, a pogotovo djece ima probleme sa nekim od respiratornih problema. Takvih osoba, ali još jednom naglašavam pogotovo djece, je iz dana u dan sve više. Pogotovo u području kakvo je Sarajevo i Istočno Sarajevo gdje je velika zagađenost vazduha. Čim sam otkrila prve informacije o api inhalaciji, razvila se ideja o otvaranju api komore u Istočnom Sarajevu. U BiH je do sada otvoren manji broj api komora, ali još uvijek nijedna u našoj blizini.

Api komora je otvorena tek par dana, a već imamo prve korisnike i reakcije su u startu pozitivne. Ja zaista vjerujem da inhalacija vazduhom iz košnica u mnogome može pomoći osobama sa raznim zdravstvenim problemima i od srca se nadam pozitivnim ishodima inhaliranja. Jer to i jeste jedini cilj, pomoći u ozdravljenju. Danas u vremenu velikih zdravstvenih problema svi se sve više okrećemo prirodi i alternativnim metodama liječenja koje daju izuzetne rezultate, a nezasluženo su dugi vremenski period bile zapostavljene.

Tretman traje 40 minuta, a provodi se tako što se korisnik inhalira 20 minuta, pravi pauzu pa se ponovo inhalira još 20 minuta. Preporučuje se minimalno 10-15 tretmana, a za teža zdravstvena stanja i više.

Api inhalaciona komora se nalazi u Istočnom Sarajevu, na Tvrdimićima uz Amfiteatar Beli Vuk. Izletište na Tvrdimićima je izuzetno povoljna lokacija zbog svoje nadmorske visine, čistog vazduha i čiste prirode bogate ljekovitim planinskim biljem.

Tretman inhaliranja se zakazuje na brojeve telefona (065/966-892) – Dragana Macan i (065/880-712) – Nemanja Macan.

Cijena jednog tretmana iznosi 10 KM.

Plan za budućnost nam je da pokrenemo još jednu metodu apiterapije “Ležanje na košnicama-san na košnicama”. To je ležaljka ili krevet iznad košnica. Kada se leži iznad pčela oko 60 minuta to postaje ljekovito. Zujanje stotina hiljda pčela koje se nalaze direktno ispod vas, čine odličnu sveobuhvatnu terapiju za ljudski organizam na osnovu bliskog kontakta sa pčelama. To je veliko biološko magnetno polje koje ima pozitivan efekat na nervni sistem, krvotok i mišićni sistem.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2