Otvoren Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Vojkovićima

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH svečano je otvoren danas u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža.

Zavod su svečano otvorili ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler.

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, uz konsultacije i preporuke kriznih štabova, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju prvog zatvora na nivou BiH, svečanoj ceremoniji je prisustvovo ograničeni broj zvanica, kao i medija.

Zatvor u naselju Vojkovići prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Kamen-temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine.

Prema sistematizaciji, u zatvoru će biti zaposleno oko 280 radnika.

Prema ranije objavljenim podacima, izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra. BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je bila dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 metara kvadratnih. Izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Otvaranjem ovog zatvora, trebalo bi da budu značajno rasterećeni kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješen problem njihove prebukiranosti, a sve to će doprinijeti i boljoj resocijalizaciji počinilaca “lakših” krivičnih djela.

  1. 065809247 says:

    Lijepo bogami samo još da kažete gdje se može proveriti rang lista primljenih službenika ili je to nedostupno za običan narod ?

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider