Opštini Sokolac ponuđena gradnja solarne elektrane

Izvor: opstinasokolac.net

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: opstinasokolac.net

Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), koja djeluje u sastavu Savjeta ministara BiH i predstavnici korporacije „Investment Group Balkan“ čiju su osnivači firme iz Rusije, Kine i Litvanije, posjetili su juče opštinu Sokolac, gdje su sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom razgovarali o mogućim ulaganjima. Gosti su predstavili ideju izgradnje solarnog parka, koji bi se prostirao na 100 hektara (ha) zemljišta.

Načelnik Bjelica naglasio je da opština Sokolac od ranije ima odličnu saradnju sa predstavnicima FIPA-e. Podsjetio je da je zahvaljujući posredovanju ove Agencije i dovođenjem stranih investitora pokrenut posao u Novoj Romaniji, koja i danas uspješno posluje.

– Vođeni pozitivnim iskustvom koje imamo sa Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, rado smo prihvatili razgovor sa predstavnicima korporacije „Investment Group Balkan“ koji su zainteresovani za proizvodnju električne energije iskorištavanjem sunčeve energije, tj. postavljanjem solarnih parkova na području naše opštine kazao je Bjelica.

Bjelica dodaje da je riječ o ozbiljnim investitorima koji već imaju uspješne projekte u zemljama Balkana, bivše Jugoslavije i BiH, te da sarađuju sa Elektroprivredom.

– Investicija nije mala. Riječ je o stotinama miliona evra. Naglašavam da opština Sokolac ne namjerava prodavati zemljište, već će isto ponuditi u zakup. Potrebno je izvršiti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom, jer opština Sokolac nema nadležnost izdavanja odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije – rekao je on.

Načelnik Bjelica je prisutnima predočio raniju studiju koju je u opštini Sokolac uradio Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH) koji od 2005. godine upravlja sistemom prenosa električne energije u BiH.

– Ovom studijom na području opštine Sokolac predviđena je gradnja dvije solarne elektrane, jedne kapaciteta 60 megavata (MW), i druge 80 MW. U narednim danima posvetićemo se detaljnijoj analizi svih uslova. Opština može ponuditi javno -privatno partnerstvo ili koncesiju zemljišta u zamjenu za ustupanje određene količine proizvedene električne energije – kazao je Bjelica.

Predstavnik korporacije „Investment Group Balkan“ istakao je da na Balkanu posluju već pet godina i da su realizovali brojne projekte u Makedoniji, Federaciji BiH i ostalim zemljama regiona.

– Naša kompanija je vodeća kada je riječ o razvoju solarnih panela i solarne energije. Imamo namjeru da u vašoj opštini izgradimo solarnu elektranu, a sve buduće aktivnosti zavisiće od daljih dogovora.

Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), istakao je da je ovo samo jedan od segmenata rada Agencije, te da svakodnevno dovode strane investitore širom BiH. Za današnje goste rekao je da su naročito aktivni na polju obnovljive energije i da su angažovani na brojnim projektima.

– Bili su uključeni u projekat gradnje Termoelektrane „Kamengrad“ u opštini Sanski Most, u projekat izgradnje Vjetroelektrane „Škadimovac“ u Glamoču i brojne druge. Solarna energija je energija budućnosti, a mi, u skladu sa evropskim regulativama moramo da razvijamo sisteme obnovljive energije – istakao je Milinić.

On je izrazio nadu da će projekat biti uspješno realizovan i da će opštini Sokolac donijeti benefite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider