Opština Pale za višečlane porodice izdvaja 94.000 KM

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

U prostorijama opštine Pale danas je održan sastanak Udruženja višečlanih porodica „Pale 4+“, na kojem je bilo riječi i o odluci SO Pale na kojoj je donesena odluka o izdvajanju 94.000 KM iz budžeta opštine na godišnjem nivou, za majke višečlanih porodica koje imaju bar jedno maloljetno dijete.

Ovom redovnom sastanku Udruženja osim njegovih mnogobrojnih članova prisustvovali su i predstavnici SO Pale.

Predsjednik Udruženja višečlanih porodica „Pale 4+“ Željko Ninković kaže da je glavna tema današnjeg sastanka izdvajanje 94.000 KM iz budžeta opštine koje će biti usmjerene prema majkama koje imaju 4 ili više djece, s tim da je bar još jedno dijete maloljetno.

Prema odluci SO Pale pravo na mjesečnu pomoć imaju majke koje imaju bar jedno maloljetno dijete. Iz tog razloga smo pozvali naše članove, pa i one koji ne spadaju u tu grupu. Na skupštini je rečeno da su to aktivne porodice, a prema formulaciji aktivne porodice na nivou Republike, u te porodice spadaju i one koje imaju bas još jedno dijete koje se redovno školuje, uključujući fakultet i postdiplomske studije“, istakao je Ninković i dodao da i te porodice imaju razlog da budu članovi, jer se udruženje bori i za njihova prava.

Zalažemo se za njih u smislu borbe za majčinski dodatak ili penziju svake majke koja je rodila 4 ili više djece. Došli smo do toga da to tražimo na nivou RS, i trenutno pravimo spisak majki koje imaju od 15 do 20 godina radnog staža. Na taj način ćemo se biriti za majke koje su mimo svih pravila Udruženja višečlanih porodica RS svrstane u pasivnu grupu“, kaže Ninković.

Ninković je naglasio da udruženje ima 107 registrovanih porodica, ali da oko 55 porodica ostvaruje pravo na pomoć opštine Pale.

„Zapošljavanje naših porodica bi možda, i trajno riješilo probleme naših članova. Podatak koji je napravilo naše udruženje na osnovu analize naših članova govori da 49% naših porodica ima oba roditelja nezaposljeno, 29% ima jedno zaposleno, a samo 12%  porodica ima oba člana porodice zaposleno. Zaposlenje tih porodica bi bila nagrada jer su se oni odlučili na stvaranje višečlane porodice, jer imamo dosta ljudi koji imaju poslove, dobra primanja, a ne odlučuju se na taj korak“, izjavio je Ninković.

Potpredsjednik SO Pale Predrag Lasica kaže da je opština Pale jedna od rijetkih opština u RS koja je u 2017. godini planirala sredstva za porodice koje imaju 4 ili više djece, i da je iznos tih sredstava za ovu godinu 94.000 KM.

„Na osnovu spiskova Udruženja višečlanih porodica „Pale 4+“ mi ćemo odrediti koja su to sredstva na mjesečnom nivou. Sredstva su planirana za majke čija su djeca maloljetna, i ta će se sredstva isplaćivati sve do punoljetsva djeteta“, rekao je Lasica i dodao da će to biti veoma teško sprovesti u ovoj godini, uključujući druga planirana sredstva u 2017. godini.

„Punjenje budžeta je veoma teško i sporo. Mi ćemo se prema tome i ponašati, i nadamo se da će neka od tih sredstva otići i ovim porodicama. U dogovoru sa načelnikom opštine ćemo vidjeti koliko možemo, i šta možemo da uradimo od ovoga što smo planirali“, istakao je Lasica.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider