Opština Pale proslavila krsnu slavu i Dan opštine (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine Pale, Velike Gospojine, počelo je jutros Svetom liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, litijom ulicama Pala i polaganjem vijenaca na centralni spomenik srpskim borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Velikoj svečanosti i lomljenju slavskog kolača prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je istakao da opština Pale ima dinamičan razvoj kojeg je neophodno nastaviti kao i to da je Vlada RS opredjeljena da Palama pomogne u realizaciji stvaranja jedne industrijske zone.

Predsjednik je podjestio da je nedavno održan razgovor na temu Olimpijskog centra Jahorina, gdje će se pomoći u uvođenje sistema osnježavanja kao definitivnog rješenja za korišćenje centra za čiju je realizaciju potrebno 11 miliona KM.

„Bez obzira na tešku situacija Olimpijskog centra kao preduzeća, Vlada i institucije RS će obezbjediti novac da se to pitanje riješi, kako bi OC Jahorina, kao jedan od najznačajnijih preduzeća u ovom kraju, mogao nesmetano funkcionisati i biti faktor razvoja u budućem vremenu“, rekao je Dodik.

Dodik je danas došao u Pale kako bi čestitao građanima Pala i načelniku opštine Pale krsnu slavu, Veliku Gospojinu, te zajedno sa prisutnima razgovarao o dostignućima i uspjesima koje je opština ostvarila do danas, kao i budućim planovima opštine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ističe da je u periodu između dvije krsne slave opštine bilo dosta aktivnosti, naročito po pitanju infrastrukture, te da je u toku kompletna obnova četiri gradske ulice vrijednosti 510.000 KM.

„Dvije ulice su već završene i to ulica „Trifka Grabeža“ i „Dobrosava Jevđevića“, a slijede radovi na još dvije „Svetosavska“ i „Ulica Srpskih Ratnika“, rekao je Jugović i dodao da nakon toga počinju radovi na sanaciji tunela na ulazu u Pale.

Zahvaljujem se Vladi RS i preduzeću „Putevi Srpske“ koji su izdvojili milion i po KM. Tunel će biti jedna lijepa kapija na ulazu u Pale, pogotovo pred predstojeću turističku sezonu na Jahorini“, rekao je Jugović.

“Pomenutim projektima opština Pale ulazi u jednu značajnu priču sa Olimpijskim centrom Jahorina. Tim povodom, opština će nastojati da riješi pitanje osnježavanja, saobraćaja, parkinga i svega što treba. Očekuje nas još mnogo toga i na Palama se već vidi da stvari idu u dobrom pravcu“, zaključio je Jugović.

Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković je čestitao slavu opštine svim građanima Pala.

„Danas je i slava crkve u Palama, što svakako zaslužuje čestitke Grada Istočno Sarajevo. Opština Pale je najveća istočno-sarajevska opština i po broju stanovnika i privrednim potencijalima. Po tom pitanju Grad Istočno Sarajevo posmatra Pale kao jednu od najvažnijih opština od 6 koje su u sastavu Grada“, naveo je Vuković.

On je izrazio zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos za rekonstrukciju centralnog spomen obilježja u Palama.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović danas je u ime Vlade RS položio vijenac na centralno spomen obilježje srpskim borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je istakao da žrtve date za slobodu srpskog naroda ne smiju biti zaboravljene.

„Sarajevsko-romanijsko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem je živote izgubilo oko 4000 najboljih među nama, to nas obavezuje. Oni su bili svjesni slobode i za šta daju život. Oni su stvorili RS i dali su nama u nasljeđe da čuvamo i poštujemo sve ono za šta su dali svoj život“, naglasio je Savanović.

Savanović kaže da su Pale jedno moderno mjesto za život. Struktura stanovništva je uglavnom mladalačka, a bijela kuga praktično nije prisutna kao u drugim krajevima RS.

„To obavezuje Vladu i sve institucije u RS da i dalje ulaže u Pale. Ovaj prostor pokazuje kako treba ići i kako se treba ponašati u nekom narednom periodu“, naveo je Savanović.

Današnjim slavskim svečanostima opštine Pale prisustvovali su poslanici Narodne skupštine RS i parlamenta BiH, predstavnici Oružanih snaga u BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, te prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, predstavnici Grada istočno Sarajevo i opština u sastavu Grada, kao i mnogi drugi predstavnici javnog života u Palama.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider