Opština Pale od danas zvanični vlasnik imovine fabrike “Famos”

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Na današnjoj konferenciji za novinare načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je opština Pale danas isplatila i posljednju tranšu u iznosu od 1.150.000 KM za kupovinu imovine firme u stečaju „Famos“, i time zvanično postala njen vlasnik.

On je istakao da je opština Pale zvanično postala vlasnik firme „Famos“ kupovinom njene imovine, te da to podrazumijeva nekretnine uključujući 62.000 kvadratnih metara zemljišta i 24.000 kvadratnih metara korisnog prostora pod krovom (objektima).

„Stičemo mogućnost da formiramo komisiju koja će u narednih 10 dana izvršiti primopredaju objekata i sve imovine, kako bi smo definitivno mogli izvršiti procjenu svega toga što smo kupili i uknjižiti kao osnovna sredstva u vlasništvu opštine“, istakao je Jugović.

On je naglasio da će opština na tom prostoru nastojati da oformi poslovnu zonu , kako bi se stekli uslovi za zapošljavanje određenog broja Paljana po raznim osnovama.

Jugović kaže da će se na nivou opštine Pale formirati i određena komisija sastavljena od stručnjaka, koja će trasirati ponašanje i gazdovanje imovinom „Famosa“.

Po pitanju nekadašnjih radnika radnika firme „Famos“, Jugović je rekao da je uprava opštine Pale danas razgovara sa stečajnim upravnikom ove firme koji im je rekao da će sredstva koja su danas uplaćena, sutra u skladu sa zakonom biti usmjerena za isplatu po prvom, drugom i ostalim redovima.

„U prvom isplatnom redu se nalaze radnici, i prema informacijama koje ja imam, oko 370 radnika će dobiti jednokratni iznos u skladu sa zakonom od 2.540 KM. O ostalim dugovanjima ja nemam informacije“, rekao je Jugović.

On je naglasio da opština Pale postaje vlasnik imovine „Famosa“, a ne fabrike, te da na taj način ne nasljeđuje nikakve dugove, niti potraživanja između fabrike i radnika pojedinačno.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević istakao je da rukovodstvo opštine Pale ide u tom pravcu da „Famos“ postane ozbiljna poslovna zona, te da je obavljeno nekoliko razgovora sa određenim potencijalnim investitorima koji bi trebali da pokrenu poslovnu zonu.

„Vidjećemo u kojem će to biti kapacitetu, koje će to biti djelatnosti, ali mogu garantovati da će to biti djelatnosti i investitori koji neće biti konkurencija privrednicima sa našeg područja“, naglasio je Vučićević.

On je istakao da je Skupština opštine Pale jednoglasno podržala odluku načelnika opštine Pale Boška Jugovića za kupovinu imovine „Famosa“, te pružila podršku i kreditnom aranžmanu opštine u iznosu od 1.200.000 KM.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider