Okuka: Lazić bio personifikacija patriotizma, hrabrosti i humanosti

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

Narod Srpskog Sarajeva je svoju životnu bitku opstanka i odbrane Republike Srpske izvojevao zbog vjere u ratnu bolnicu “Žica” u Blažuju, gdje je doktor Miodrag Lazić bio personifikacija patriotizma, hrabrosti i humanosti, rekao je Srni ratni komandant Odreda Specijalne brigade policije Ilidža Branislav Okuka.

Srpski narod je smrću doktora Lazića ostao bez istinskog velikana, ali njegov lik i dijelo su besmrtni zbog svega dobrog što je uradio – istakao je Okuka.

Okuka kaže da veoma poteresen viješću da je “legendarni Laza otišao na vječni počinak”.

U ovom trenutku prolaze slike koje smo preživljavali gledajući njegova herojska djela u bijelom mantilu. On je, jednostavno, bio uvijek na pravom mjestu i u pravom trenutku, jer ne postoji nijedno drugo objašnjenje za broj ljudskih života koje spasio u odbrameno-otadžbinskom ratu – dodao je Okuka.

On je u svoje i u ime ratnih drugova, izrazio najdublje saučešće porodici doktora Lazića.

Okukin saborac Vukan Domazet rekao je da su svi borci Specijalne brigade policije Istočne Ilidže i svi koji su se borili na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva sa tugom primili vijest o Lazićevoj smrti.

Kada smo išli u najžešće ratne okršaje, a oni su na području tadašnje Srpske Ilidže i Srpskog Sarajeva bili svakodnevno takvi, imali smo dodatnu sigurnost jer smo znali da je doktor Lazić u bolnici Žica i da će zajedno sa drugim herojima u bijelom biti 24 časa na raspolaganju da pomogne ranjenima – naveo je on.

Domazet ističe da je doktor Lazić spasio mnoge živote i da su mu svi na tome zahvalni.

Zahvaljujući, između ostalih, i Laziću, tokom rata smo odbranili svoju teritoriju i spasili mnoge živote – rekao je Domazet.

On je dodao da su svi stanovnici Srpskog Sarajeva doktora Lazića prihvatali ne samo kao velikog heroja i humanistu, nego i kao svog sugrađanina jer je sa njima proveo četiri najteže ratne godine.

Čuveni hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je jutros u Nišu od posljedica virusa korona.

Tokom devedesetih je bio ratni hirurg – dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini /RSK/ i Republici Srpskoj, za šta ga je Njegova svetost patrijarh srpski Pavle odlikovao Ordenom Svetog Save.

On je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider