Održana radionica “Upoznaj Srpsku”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Istočno Sarajevo

U Istočnom Novom Sarajevu, u okviru projekta “Upoznaj Srpsku”, održan je uređivački maraton koji je organizovala “Vikimedijina” zajednica Republike Srpske u saradnji sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo.

Uređivački maraton je takmičenje u pisanju članaka na “Vikipediji” na srpskom jeziku o temama vezanim za Republiku Srpsku.

Ciljevi takmičenja su proširivanje i obogaćivanje “Vikipedije” sadržajima u vezi sa Republikom Srpskom, kao i promocija Republike Srpske na internetu.

Član Upravnog odbora “Vikimedije” Republike Srpske i administrator “Vikipedije” na srpskom jeziku Radenko Đoković rekao je da je današnji događaj dio radionice koja se odnosi za korisničku grupu “Vikimedijanci Republike Srpske”.

Plan je da se danas napiše oko 30 tekstova kako bi naše čitaoce upoznali o svemu što se odnosi na Republiku Srpsku, Sarajevsko-romanijsku regiju i Istočno Sarajevo. Piše se o našim poznatim ličnostima, stvaraocima, gradovima, selima, etnografskim običajima”, naveo je Đoković.

On je potvrdio da je danas održana jedna u nizu radionica u kojima, uglavnom, učestvuju srednjoškolci, studenti i oni koji su već stekli fakultetsku diplomu.

Đoković je potvrdio da je fondacija “Vikimedije” iz San Franciska priznala korisničku grupu “Vikimedijanci Republike Srpske”, te da se bore za dobijanje statusa ogranka “Vikimedije” čime bi još više bili priznati.

Bibliotekar u Matičnoj biblioteci Slađana Bratić potvrdila je da ova ustanova ima veoma dobru saradnju sa “Vikimedijom” Republike Srpske, kojim u okviru Glam projekta pružaju logističku podršku za sve projekte koje rade vezano za “Vikipediju”.

“S obzirom na to da je “Vikipedija” jedan od najvećih izvora informacija, naš je cilj da im damo pouzdane informacije. Matična biblioteka pruža logističku podršku u smislu tehničke saradnje, kao i stručne literature. Nadamo se da će to doprinijeti i boljem iskorištavanju resursa u našim odjeljenjima“, dodala je Bratićeva.

Ona je izrazila nadu da će biti povećan broj tekstova koji se odnose na Republiku Srpsku, ističući da se na taj način čuva, ali i promoviše naše kulturno-istorijsko nasljeđe širom svijeta.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider