Odbrana Sarajevsko-romanijske regije jedan od najtežih zadataka

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Srna

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji obilježen je Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu, za šta je život dalo 4.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Položeni su vijenci i služen pomen na srpskom Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu i u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Vijence na Centralni krst na “Malom Zejtinliku” položili su izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić.

Vijence je položila i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske – potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Јovićević i narodni poslanici Ljubiša Krunić, Aleksandar Glavaš i Savo Vulić, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

General Milan Torbica rekao je da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije bio je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske.

Torbica je rekao da ne bi bilo Republike Srpske bez herojske borbe Sarajevsko-romanijskog korpusa.

On je podsjetio da je Sarajevsko-romanijski korpus bio u okruženju i da je imao dva fronta – unutrašnji oko Sarajeva i spoljni na spoljnim granicama ove jedinice i po planinama BiH.

– Četiri godine boriti se sa mnogo nadmoćnijim neprijateljem bio je herojski čin. Zahvaljujući uspješnom rukovođenju korpusom prvog komandanta generala Stanislava Galića i Vrhovne komande, uspjeli su da očuvaju ovu teritoriju i narod i obezbijede uslove za stvaranje Republike Srpske – rekao je Torbica.

Navodeći primjer herojske borbe Vojske Јugoslavije na Košarama, Torbica je naglasio da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa “imali svaki dan Košare”, jer su sve brigade u okolini Sarajeva bile stalno u takvoj situaciji.

On je dodao da pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa treba da budu ponosni na svoju herojsku borbu.

General Torbica ističe da se danas obilježava podvig Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji nije dozvolio da se presiječe teritorija pod njegovom kontrolom, ali i pobjeda Vojske Republike Srpske i stvaranje Srpske.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je veoma važno obilježavati sve značajne datume iz srpske istorije, jer budućnost pripada onima koji se najduže i najdublje sjećaju prošlosti.

– Na ovom, kao i na mnogim drugim mjestima širom Srpske, okupljamo se da bi izrazili svoju zahvalnost, poštovanje i divljenje našim besmrtnim herojima, pogotovo ovdje na Vojničkom groblju, pred strojem oko 1.000 naših heroja i nekoliko hiljada boraca čija su imena uklesana u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji – rekao je Savčić.

Savčić kaže da je ponosan što je i sam bio učesnik mnogih bitaka oko Sarajeva, te podsjetio da su na današnji dan 1995. godine jedinice uključene u odbranu Sarajevsko-romanijske regije desetkovale Sedmu muslimansku brigadu i stvorile uslove za dolazak novih srpskih snaga i povratak položaja srpske vojske.

Organizator obilježavanja 16. juna, Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider