Od januara bolnica Srbija radiće u punom kapacitetu

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu preseljava se u etapama, a najkasnije u januaru pod krovom novog objekta naći će se sva odjeljenja, pacijenti i osoblje.

I finiš realizacije kapitalnog projekta, nažalost, prate neutemeljene priče.

Decenijama nagomilavani dugovi ni danas nisu mali, 43 miliona maraka, ali iz ove zdravstvene ustanove odlučno demantuju spekulacije da promjena naziva bolnice uz dug, podrazumijeva i stečaj.

Građevinski radovi završeni su prije roka, a ušteđena tri mjeseca biće dovoljna da ova zdravstvena ustanova sasvim zaživi.

Oko 60 – 70 odsto bolničkog prostora već je opremljeno, a osoblje se obučava za rad na novim savremenim uređajima i sistemima.

“Testirani sistemi slabe struje, konkretno, sestrinski punktovi, prozivke, sva oprema je tu. Važno je da se ispoštuju faze. Početkom narednog mjeseca grijanje, obezbijediće se mikro klima za osjetljive uređaje, kako bi na pravi način sve funkcionisalo”, rekao je Davorin Turajlić, rukovodilac radova “Marković invest” Laktaši.

Dalibor Bošković, portparol ЈZU bolnica Srbija kaže da krajem ove ili početkom naredne sedmice očekuju prelazak pulmologije, onkologije, ORL.

“Poslije toga useljavamo prvi sprat, intenzivnu njegu. Drugi sprat gdje je operacioni blok opremljen je 70 odsto”, navodi Bošković.

Pod novi krov moraće se, nažalost sa starim dugom, ali u velikoj mjeri konsolidovanim. Godišnje se bolnica zaduživala i do sedam miliona, a po posljednjem završnom računu dug je na nivou godine sveden na 500.000 maraka.

“Sa novom bolnicom poslovaćemo na pozitivnoj nuli. Koliko zaradimo, toliko ćemo i trošiti. Stara dugovanja moraće se na drugi način rješavati. Vlada Republike Srpske i do sada je riješila desetine problema u zdravstvu”, rekao je Goran Todorović, direktor ЈZU bolnica Srbija.

Nije bolnica ni bez kadra, od 375 zaposlenih, osamdeset ljekara, a novi uslovi omogućiće i prijem novih, edukacije, dalje usavršavanje.

Pacijenti i osoblje već će od novembra boraviti i raditi na odjeljenjima u prizemlju nove bolnice. U januaru, bolnica Srbija radiće u punom kapacitetu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider