Obilježen Dan manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Svetom liturgijom i Svečanom akademijom danas je na Ravnoj Romaniji obilježen Dan manastira Svetog velikomučenika Georgija, u okviru kojeg su održane i jubilarne 20. tradicionalne „Gospojinske večeri kulture“.

U okviru današnje Svečane akademije uručeno je 28 odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je na osnovu odluke Arhijerejskog sabora i njegovog preosveštenstva mitropolita Nikolaja 11. avgust proglašen danom manastira Svetog velikomučenika Georgija.

„Na ovaj dan svake godine ovdje se okuplja veliki broj ljudi, i 10. juna svake godine pripremimo program za mlade generacije, a drugi dan se posveti duhovnim svečanostima“, rekao je Bjelica i dodao da se u okviru Svečane akademije održava i prezentacija tradicionalne kuhinje sa ovih prostora, prezentacija rukotvorina, kao i nastupi izvornih grupa.

„Ovo je sve postalo i jedna turistička manifestacija, a nadam se da će jednim dijelom postati i komercijalna za proizvođače sa ovih prostora“, kaže Bjelica.

On je podsjetio da su u hramu na Ravnoj Romaniji manastiru Sokolica Svetog velikomučenika Georgija upisana imena poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije.

„Manastir Sokolica zajedno sa srpskim vojničkim grobljem Mali Zejtinlik na Sokocu je pečat Republike Srspke“, naglasio je Bjelica.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je uručivanje odlikovanja potreba da se na taj način oda priznanje našim borcima za najveću žrtvu koju dali za stvaranje Republike Srspke.

„Poznato je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 23.000 boraca VRS, dio boraca je odlikovan u samom ratu, a dio nije. Iz tog razloga mi smo smatrali potrebnim i znakom zahvalnosti, običaja i tradicije srpskog naroda da sve naše poginule saborce posthumno odlikujemo“, naglasio je Savčić i dodao da se to radi već 3. godinu za redom.

„Boračka organizacija pokreće inicijativu i podnosi predsjedniku Republike Srpske i on uglavnom, prihvata naše inicijative i odlikuje određen broj poginulih boraca povodom slave VRS 28. juna, Vidovdan“, istakao je Savčić.

On je rekao da je poznato da su odlikovanja, medalje i ordenje za vojne zasluge izuzetno cijenjeni u srpskom narodu, pa da je samim tim uručivanje istih izazvalo pozitivan odjek i prijem kod naroda, i da će se to nastaviti sve dok se u potuponosti ne izmiri i taj dio obaveza prema porodicama poginulih boraca.

Namjesnik manastira Svetog velikomučenika Georgija Otac Andrej istakao je važnost današnjeg datuma rekavši da je on prevashodno važan za ovaj manastir i da su svi važni događaji vezani za istoriju postojanja manaastira vezani za 11. avgust.

„Svake godine se ovdje okuplja sve više naroda, a ovaj manastir je hram ljubavi koji je krunisao i ukrasio goru i Romaniju gdje se mi sada okupljamo i slavimo ime božije“, naglasio je Otac Andrej.

Pokrovitelji „Gospojinskih večeri kulture“ je opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo a organizator sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“.

Manifestacija je svečano otovrena sinoć, koncertom muzičke grupe „Tropiko bend“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider