Novi program na Katedri za rusistiku FFUIS jedinstven u regionu

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi, novi studijski program na Katedri za rusistiku Filozofskog fakulteta na Palama, budućim studentima pružiće širok spektar znanja zasnovanih na tradiocionalnom učenju, ali prilagođen aktuelnim tendencijama i potrebama mladih, rekla je Srni rukovodilac Katedre Višnja Višnjevac.

Prateći svjetske tokove, koje podrazumijevaju studije stranih jezika i međunarodnih odnosa, Filozofski fakultet Pale prvi u Republici Srpskoj, ali i regionu budućim studentima nudi jedinstven program koji predstavlja kombinaciju rusistike i međunarodnih političkih odnosa.

Ona je najavila da će u septembru biti upisana prva generacija novog programa i istakla da će svršeni studenti moći da rade kao profesori ruskog jezika, prevodioci, politikolozi, istraživači, naučnici ili analitičari.

Višnjevac je dodala da će, osim toga, svršeni studenti moći da obavljaju savjetodavne poslove, poslove u diplomatiji i javnom sektoru.

“Dakle, riječ je o ne samo teorijskom, već i o izuzetno praktičnom profilu sa širokom lepezom poslova koje mogu obavljati u okviru prosvjetnog, naučnog, stručnog, javnog i istraživačkog sektora”, rekla je Višnjevac.

Prema njenim riječima, u saradnji sa prestižnim Moskovskim pedagoškim državnim univerzitetom i Ruskim univerzitetom družbe naroda, studenti će imati priliku da borave na partnerskim univerzitetima, gdje će se usavršavati.

Višnjevac je podsjetila da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske odobrilo novi studijski program na Katedri za rusistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Katedra je na formiranje ovakvog programa prvenstveno podstaknuta procesom modernizacije nastavnih planova i programa i poboljšanja kvaliteta studija, zbog čega će studijski program Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi budućim studentima pružiti širok spektar znanja utemeljenih na tradiocionalnom učenju, ali prilagođen aktuelnim tendencijama i potrebama mladih naraštaja”, istakla je Višnjevac.

Ona je dodala da je na uvođenje ovog studijskog programa uticala sve veća potreba za učenjem ruskog jezika zbog sve bolje pozicioniranosti i uticaja Ruske Federacije u Evropi, ali i u svijetu.

Višnjevac je naglasila da značajan doprinos razvoju rusistike na Filozofskom fakultetu pruža i nedavno otvoreni Centar za ruske studije koji promoviše ruski jezik, književnost i kulturu u cjelini, ali u okviru kojeg će biti organizovan i niz seminara i predavanja o aktuelnim temama iz međunarodnih odnosa, ekonomije, geopolitike, biznisa.

“Zbog svega navedenog, Centar za ruske studije sa novim studijskim programom čini svojevrsnu simbiozu. Osim toga, Centar je kao jedan od primarnih ciljeva postavio rješavanje pitanja statusa ruskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, te njegovo uvođenje u škole u kojima se ne izučava”, pojasnila je Višnjevac, koja je i direktor ovog centra.

Ona je napomenula da ruski i srpski narod povezuju najdublje i neraskidive duhovne, kulturne, etničke spone koje su vidljive i u jeziku.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.