Nikolić: Pišem za svoje – porodicu, policiju, Republiku Srpsku!

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: srna

Pripadnik MUP-a Republike Srpske, epski pjesnik sa Pala, otac četvero djece Saša Nikolić kaže da je zahvalan Bogu što mu je podario ljubav, volju i snagu da piše pjesme o srpskom rodu, pjesme koje je, sve do jedne, posvetio svojoj čestitoj porodici, svojim kolegama policajcima, svojoj Otadžbini, Republici Srpskoj.

Nikolić će u subotu, 25. novembra u Kulturnom centru na Sokocu promovisati svoju najnoviju knjigu „Pravoslavlje“ što je, uz krsnu slavu MUP-a Republike Srpske – Aranđelovdan, još jedan povod za razgovor sa ovim jedinstvenim čovjekom, humanistom, pravoslavcem, Srbinom.

„Epskom poezijom bavim se od svoje 18. godine, a na to me podstakla borba mog srpskog naroda za očuvanje svojih imanja i ognjišta u selu Drecelj, koje se nalazi između Olova i Kladnja, i koje je početkom devedestih godina bilo na meti brutalnih napada zloglasnih pripadnika tzv. armije RBiH i muslimanskih paravojnih falangi“, kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Bogu, i on i njegovi kumovi, rođaci, i prijatelji uspjeli su da herojskom borbom i velikom hrabrošću odbrane svoju čeljad i kućne pragove, sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nakon čega je ovo srpsko selo pripalo muslimansko-hrvatskoj federaciji.

Svoju prvu knjigu „Srbi – Drecelj i Dreceljani“, ističe on, posvetio sam upravo tim svojim sunarodnicima koji su morali da se rasele širom svijeta i da zauvijek napuste svoj zavičaj.

„U toj knjizi opisao sam život u mom rodnom selu u proteklih 200 godina, uključujući sva stradanja Srba na ovom prostoru, njihove običaje, njihovu posvećenost Pravoslavlju. Srbi iz ovog sela su kroz vijekove odlijevali napadima stranih vojski, ali nikome, uprkos silnim stradanjima nisu se svetili, nego su samo gledali da sačuvaju svoju porodicu, svoju krsnu slavu gledali su svoja posla…“, priča Nikolić.

On s ponosom ističe da su njegovo selo uoči Drugog svjetskog rata branili četnici Dragoljuba Draže Mihailovića, pod komandom kapetana Milorada, Momčilovića, za koje kaže da su bili čestiti ustanici, borci i junaci, koji nisu napadali druge, nego branili samo ono što je njihovo, samo ono što je srpsko, i što je kao takvo bilo „trn u oku ustašama“.

„I pored toga, ustaška NDH ubila je dvadesetdvoje mojih Nikolića, a ta stradanja nažalost, nastavljljena su i posljednjem ratu. Svi oni stradali su samo zato što su bili Srbi“, upozorava Nikolić

Ovaj iskreni olovski parohijan jedan je od najzaslužnijih Srba što je u selu Drecelj 2015. godine izgrađena crkva, koju su osvještali tadašnji episkopi Srpske pravoslavne crkve Hrizostom i Longin, koji je iz Amerike tada došao u svoj rodni kraj.

Nikolić poručuje svojoj pravoslavnoj braći, i svojom poezijom i svojim ličnim primjerom, da je porodica svetinja, stub srpskog bića, srpskog opstanka, a da nas epska poezija uči o dobrom i čestitom životu, o čojstvu, o junaštvu, pravičnosti, o ljubavi među ljudima, o borbi dobra protiv zla…

„Čini dobro i dobru se nadaj!“, podsjeća Nikolić na ovu čuvenu etičku maksimu.

Govoreći o svojoj najnovijoj knjizi „Pravoslavlje, on kaže da su u njoj, na epski način i u desetercu, opisana žitija prvoslavnih svetaca, kao i krsne slave srpskih porodica, te sedam Božjih tajni.

U recenziji za ovu knjigu, protojerej stavrofor Momir Vasiljević navodi da je „srpski pravoslavni narod utemeljen u vjeri praotaca i predaka, a učvršćen u pravoj vjeri bogonosnim ocem, prvim arhiepiskopom, učiteljem i prosvjetiteljem Svetim Savom“.

„Srspi narod je postojano, kroz vijekove čuvao i branio svoju vjeru pravoslavnu i srpsko svetosavlje. O toj mučeničkoj, mnogostradalnoj i krstonosnoj vjeri, vjeri pravoslavnoj, kroz svoje stihove i pjesme pjeva Saša Nikolić. On nije bogoslovski obrazovan, ali njegovi iskreni stihovi govore srcem, jer potiču iz čiste duše i čista srca“, naglašava prota Vasiljević.

Promocija knjige „Pravoslavlje“ planirana je za 25. novembar u Kulturnom centru na Sokocu, s početkom u 17.00 časova.

Saša Nikolić rođen je 3. januara 1975. godine u Olovu.

Kao borac Vojske Republike Srpske učestvovao je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je ranjen dva puta. Od 1996. godine zaposlen je u MUP-u Republike Srpske, na Palama, gdje živi sa porodicom, suprugom i četvoro djece.

Predsjednik je Crkveno-upravnog odbora hrama Vasnesenja Gospodnjeg u selu Drecelj kod Olova, gdje je za nesebičnu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje crkve u rodnom mjestu odlikovan „Arhijersjeskom pohvalnicom“ od tadašnjeg episkopa Zvorničko-tuzlanske eparhije Njegovog preosveštenstva Hrizostoma, a sadašnjeg Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog.

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije Nikolić je dobio diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji „Zlatno pero Ljubljane 2017“ i srebreni orden za knjigu „Pravoslavlje“, a na 5. Međunarodnom takmičenju „Zlatne gusle Ljubljana 2017“ osvojio je 3. mjesto za epsku pjesmu „Republika Srpska“.

Od Saveza srpske dijaspore Slovenije dobio je bronzani orden i povelju sa bronzanom medaljom, kao jedan od najtalentovanijih mladih srpskih epskih pjesnika.

Nikolić je do sada objavio šest knjiga: „Srbi – Drecelj i Dreceljani“, „Život u pjesmi“, „Crkva u Drecelju“, „Paljanska policija“, roman „Orlovi lavljeg srca“ i „Pravoslavlje“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider