Nema gradnje novih zgrada u Palama bez parking prostora

Izvor: srpskainfo

Objavio:

vijesti

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Mariana Regoje/SrpskaInfo

Nedostatak parking prostora postaje sve veći problem u užem centru opštine Pale, posebno tamo gdje se grade nove stambene jedinice i gdje pojedini investitori ne nagovještavaju da će za stanare novih zgrada biti obezbijeđeni novi parking prostori.

Pale su jedna od šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, u kojoj živi više od 23.000 stanovnika. Prema našim saznanjima, na prostoru cijele opštine registrovano je više od 6.500 putničkih automobila, što znači da je u samim Palama potrebno obezbijediti i dovoljan broj parkinga za one koji tu rade, studiraju, dolaze u posjetu i žive. 

Međutim, u posljednjih nekoliko godina parkinzi postaju sve veći problem, kako za stanare starih zgrada, tako i za one koji kupuju nove stanove u novogradnji, jer se suočavaju s problemom nedostatka parking prostora iz razloga što se ponegdje nove zgrade „naslanjaju“ na postojeće i često male parking prostore.

Načelnik Odeljenja za prostorno uređenje opštine Pale Mile Borovina kaže da je problem nedostatka parkinga u ovoj opštini odavno prisutan, te da se tome mora posvetiti veća pažnja u narednom periodu.

Nedostatak parkinga uočen je već kod lokacija gdje se grade nove zgrade poput ulica Milana Simovića, Stjepana Lučića i Srpskih ratnika, koje su u samom centru Pala.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, zgrada policijske stanice će se ukloniti i na tom mestu izgraditi nova zgrada Opštine, za koju su predvidjeli da ima podzemne garaže, jer spoljašni parking prostor nije dovoljan zbog okolnih zgrada.

– Objektivno, kod izgradnje novih zgrada mora se predvidjeti dio parkinga koji će biti u sastavu vanjskog uređenja prostora i to se mora regulisati. Po principu, sadašnji prostor ne ostavlja puno mjesta za parkiranje, tako da će svaki budući objekat koji se bude gradio morati obezbijediti parking prostor – kaže Borovina.

Ističe da svaki vlasnik stana ili poslovnog prostora u stambenoj zgradi mora imati svoje parking mjesto i da je to standard u svim drugim zemljama, te da se toga treba pridržavati.

Etažne garaže

Često se dešava da se u gradnju nove stambene ili poslovne zgrade u Palama krene bez dovoljno parking mjesta za buduće stanare i korisnike poslovnih prostora, pa se iz tog razloga stanari moraju parkirati na već postojećim parkinzima obližnjih zgrada, koji nemaju potrebni kapacitet.

– Na Jahorini je takođe jedan od najvećih problema upravo parkiranje. Tu će se ići u izgradnju etažne garaže, čime će se riješiti naplata parkinga, čišćenje i obezbjeđenje automobila – kaže Borovina i dodaje da se tako radi u svim većim skijaškim centrima.Dodaje da će se nedostatak parking prostora morati na taj način početi rješavati, pa i u samim Palama.

– Veliki dio javnih površina koje se koriste za parkiranje postale su premale i na budućim mjestima izgradnje, uz nove objekte će morati biti i parking prostor. Da li će to biti u podzemnim etažama ili posebno rješavano, u svakom slučaju će se morati riješiti – kaže Borovina.

Nedostatak dječjih igrališta i parkova

Prema riječima Mileta Borovine, u dugoročnim planovima opštine Pale jeste i posvećivanje pažnje najmlađima i izgradnja infrastrukture za njih, odnosno igrališta i parkova.

– Ta dječja igrališta ne zahtijevaju puno prostora niti sredstava, tako da ćemo se tome sigurno posvetiti u narednom periodu – kaže Borovina.

U sklopu izgradnje parkova svakako ulazi i moguća izgradnja novog gradskog parka u dvorištu Osnovne škole „Pale“. Izradu njegovog idejnog rješenja je upravo načelnik opštine Boško Jugović nedavno najavio te rekao da će se on prostirati na 6.500 kvadratnih metara.

Takođe, u planu je sanacija spomen-parka narodnom heroju Milanu Simoviću u Ulici Srpskih ratnika, gdje će biti postavljene nove klupe, ulična rasvjeta, osvjetljenje samog parka i bista Milanu Čvori i Milanu Simoviću.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Izmještanje gradske toplane

Borovina ističe da se Pale konstantno proširuju i grade, te da tu ima dosta stvari koje treba prilagoditi potrebama ljudi.

Dodaje da je jedan od ključnih projekata za opštinu Pale, a koji se pominje unazad više od 10 godina, izmještanje postojeće gradske toplane u industrijsku zonu nekadašnje fabrike motora FAMOS na Koran, te ističe da je sadašnja mreža toplovoda već dosta stara i da će biti neophodna njena rekonstrukcija, za šta će se iskoristiti sadašnji položaj instalacija za postavljanje novih.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider