Nema gradnje novih zgrada u Palama bez parking prostora

Izvor: srpskainfo

Objavio:

vijesti

- prije 2 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Mariana Regoje/SrpskaInfo

Nedostatak parking prostora postaje sve veći problem u užem centru opštine Pale, posebno tamo gdje se grade nove stambene jedinice i gdje pojedini investitori ne nagovještavaju da će za stanare novih zgrada biti obezbijeđeni novi parking prostori.

Pale su jedna od šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, u kojoj živi više od 23.000 stanovnika. Prema našim saznanjima, na prostoru cijele opštine registrovano je više od 6.500 putničkih automobila, što znači da je u samim Palama potrebno obezbijediti i dovoljan broj parkinga za one koji tu rade, studiraju, dolaze u posjetu i žive. 

Međutim, u posljednjih nekoliko godina parkinzi postaju sve veći problem, kako za stanare starih zgrada, tako i za one koji kupuju nove stanove u novogradnji, jer se suočavaju s problemom nedostatka parking prostora iz razloga što se ponegdje nove zgrade „naslanjaju“ na postojeće i često male parking prostore.

Načelnik Odeljenja za prostorno uređenje opštine Pale Mile Borovina kaže da je problem nedostatka parkinga u ovoj opštini odavno prisutan, te da se tome mora posvetiti veća pažnja u narednom periodu.

Nedostatak parkinga uočen je već kod lokacija gdje se grade nove zgrade poput ulica Milana Simovića, Stjepana Lučića i Srpskih ratnika, koje su u samom centru Pala.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, zgrada policijske stanice će se ukloniti i na tom mestu izgraditi nova zgrada Opštine, za koju su predvidjeli da ima podzemne garaže, jer spoljašni parking prostor nije dovoljan zbog okolnih zgrada.

– Objektivno, kod izgradnje novih zgrada mora se predvidjeti dio parkinga koji će biti u sastavu vanjskog uređenja prostora i to se mora regulisati. Po principu, sadašnji prostor ne ostavlja puno mjesta za parkiranje, tako da će svaki budući objekat koji se bude gradio morati obezbijediti parking prostor – kaže Borovina.

Ističe da svaki vlasnik stana ili poslovnog prostora u stambenoj zgradi mora imati svoje parking mjesto i da je to standard u svim drugim zemljama, te da se toga treba pridržavati.

Etažne garaže

Često se dešava da se u gradnju nove stambene ili poslovne zgrade u Palama krene bez dovoljno parking mjesta za buduće stanare i korisnike poslovnih prostora, pa se iz tog razloga stanari moraju parkirati na već postojećim parkinzima obližnjih zgrada, koji nemaju potrebni kapacitet.

– Na Jahorini je takođe jedan od najvećih problema upravo parkiranje. Tu će se ići u izgradnju etažne garaže, čime će se riješiti naplata parkinga, čišćenje i obezbjeđenje automobila – kaže Borovina i dodaje da se tako radi u svim većim skijaškim centrima.Dodaje da će se nedostatak parking prostora morati na taj način početi rješavati, pa i u samim Palama.

– Veliki dio javnih površina koje se koriste za parkiranje postale su premale i na budućim mjestima izgradnje, uz nove objekte će morati biti i parking prostor. Da li će to biti u podzemnim etažama ili posebno rješavano, u svakom slučaju će se morati riješiti – kaže Borovina.

Nedostatak dječjih igrališta i parkova

Prema riječima Mileta Borovine, u dugoročnim planovima opštine Pale jeste i posvećivanje pažnje najmlađima i izgradnja infrastrukture za njih, odnosno igrališta i parkova.

– Ta dječja igrališta ne zahtijevaju puno prostora niti sredstava, tako da ćemo se tome sigurno posvetiti u narednom periodu – kaže Borovina.

U sklopu izgradnje parkova svakako ulazi i moguća izgradnja novog gradskog parka u dvorištu Osnovne škole „Pale“. Izradu njegovog idejnog rješenja je upravo načelnik opštine Boško Jugović nedavno najavio te rekao da će se on prostirati na 6.500 kvadratnih metara.

Takođe, u planu je sanacija spomen-parka narodnom heroju Milanu Simoviću u Ulici Srpskih ratnika, gdje će biti postavljene nove klupe, ulična rasvjeta, osvjetljenje samog parka i bista Milanu Čvori i Milanu Simoviću.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Izmještanje gradske toplane

Borovina ističe da se Pale konstantno proširuju i grade, te da tu ima dosta stvari koje treba prilagoditi potrebama ljudi.

Dodaje da je jedan od ključnih projekata za opštinu Pale, a koji se pominje unazad više od 10 godina, izmještanje postojeće gradske toplane u industrijsku zonu nekadašnje fabrike motora FAMOS na Koran, te ističe da je sadašnja mreža toplovoda već dosta stara i da će biti neophodna njena rekonstrukcija, za šta će se iskoristiti sadašnji položaj instalacija za postavljanje novih.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar