Nagrada Mladi srbista za najbolji literarni esej

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Katedra za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale i ove godine dodjeljuje nagradu Mladi srbista za najbolji literarni esej učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola iz srpskog jezika i književnosti.

Konkurs je raspisan 25. februara 2021. godine i bio je otvoren do 30. aprila. U okviru stalne teme Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske ovogodišnja podtema na koju su učenici imali priliku da pišu bila je U cipelama moje majke (oca).

Njome je trebalo obuhvatiti sjećanja roditelja sadašnjih srednjoškolaca o djetinjstvu ili mladosti provedenim u okolnostima posljednjeg rata ili egzodusa Srba iz svojih domova. Jedan od ciljeva ovog konkursa jeste da se mlađi naraštaji više informišu o pomenutom periodu, o tome formiraju stav izgrađen na plemenitim osjećanjima, rodoljublju i čovjekoljublju uopšte.

Takođe, time se doprinosi širenju i institucionalizovanju kulture sjećanja i pamćenja i definiše se konstruktivan odnos prema istoriji i nacionalnom identitetu, samjeravanju prošlosti i budućnosti.

Sami učenici se na taj način osposobljavaju za stvaralačko-analitički odnos prema stvarnosti, traganju i spoznaji vlastitih kao univerzalnih i trajnih ljudskih vrijednosti.

Na konkurs je pristiglo trideset radova iz četrnaest opština Republike Srpske: Prnjavora, Višegrada, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Trebinja, Pala, Ljubinja, Gradiške, Zvornika, Bijeljine, Foče, Banjaluke i Doboja.

Na današnjem sastanku žirija Katedre za srbistiku u sastavu: prof. dr Saša Knežević, doc. dr Željka Pržulj i msr Biljana Mišić, odlučeno je da:

PRVU nagradu dobije Helena Brajić, učenica III-2 razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja;
DRUGU nagradu dobije Ana Ljepojević, učenica III-1 razreda JU Gimnazije iz Gradiške;
TREĆU nagradu dobije Đorđe Kovačević, učenik III-1 razreda SŠC „Vasilije Ostroški“ iz Sokoca.

Posebna nagrada pod nazivom Oživice srpstva za naročit talenat i erudiciju ove godine pripala je Đorđu Čarkiću, učeniku IV-8 rzreda Srednjoškolskog centra iz Istočne Ilidže.

Sve nagrade će biti dodijeljene polovinom juna mjeseca, a datum će biti naknadno objavljen.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2