Na Ravnoj Romaniji počele 21. Gospojinske večeri kulture

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: srna

Večernjim bogosluženjem u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, počelo je obilježavanje Dana ovog manastira u narodu poznatom kao “Romanijska Sokolica”.

U porti Manastira, nakon bogosluženja, direktor Razvojne agencije Grada Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević otvorila je večeras 21. Gospojinske večeri kulture manifestacijom pod nazivom “Tebi, goro Romanijo”, u prisustvu nekoliko hiljada ljudi.

“Večeras se po 21. put okupila mladost Sarajevsko-romanijske regije u ovom hramu koji je simbol saborovanja srpskog naroda i prijatelja Romanije”, rekla je Pandurovićeva.

Ona je dodala da se na ovoj tradicionalnoj manifestaciji svake godine okuplja sve više posjetilaca, a večeras su prisutni brojni predstavnici političkog, privrednog, društvenog i kulturnog života Sarajevsko-romanijske regije.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra će od 9.00 časova u ovom hramu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve poginule srpske junake od Kosova do danas.

Nakon toga, planirana je litija oko manastira, a potom i besjeda predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Svečana akademija, posvećena Danu manastira, počeće sutra u porti u 11.00 časova na kojoj će prisustvovati visoki zvaničnici iz Republike Srpske.

Direktor sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić” Irena Šućur rekla je da će u kulturnom dijelu programa učestvovati pjesnici, pjevačke etno-grupe, razna umjetnička udruženja koja prezentuju narodne rukotvorine i tradicionalna jela glasinačko-romanijskog podneblja.

Organizator ove manifestacije je sokolačka Ustanova za kulturu, a pokrovitelji opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider