Na području Sarajevsko-romanijske regije biće izgrađeno više od 130 stanova

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije na području Sarajevsko-romanijske regije ulazi u investicioni ciklus izgradnje više od 130 stambenih jedinica, od kojih će znatan broj biti u Istočnom Novom Sarajevu, izjavio je danas direktor ovog sekretarijata Marko Aćić.

Aćić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem, rekao novinarima da je izgradnja 23 stana već započeta, dok će gradnja još jedne zgrade sa 15 stanova biti započeta do kraja ove godine, a čija ukupna vrijednost je viša od milion KM.

U tim stanovima će biti smještena izbjegla i raseljena lica iz kolektivnih centara i alternativnih smještaja koji više od 20 godina čekaju svoj krov nad glavom, iako će svi ti objekti biti preneseni u vlasništvo jedinica lokalne samouprave – pojasnio je Aćić.

On je zahvalio donatorima ovog programa – EU i Vladi SAD, kao i drugima.

Ćosić je naglasio da opštinska uprava za izgradnju ova dva objekta obezbjeđuje zemljište, rentu, uređenje i priključke, dok su za jedan uradili i projektnu dokumentaciju.

U prethodnom periodu Vlada Republike Srpske i naši ljudi u Savjetu ministara su pomagali da na području Istočnog Novog Sarajeva brinemo o smještaju ovih ljudi, gradimo nove smještajne kapacitete i da realizujemo infrastrukturne projekte za ovu populaciju – naveo je Ćosić.

Ćosić je zahvalio Lučiću na najavljenoj pomoći u realizaciju izgradnje ove dvije stambene zgrade, izražavajući nadu da će do narednog Spasovdana biti završena prva zgrada sa 23 stana, a možda i druga sa 15 stanova.

Lučić je naglasio da je u proteklom periodu mnogo urađeno za izbjegla i raseljena lica i povratnike, te da će u budućnosti morati biti još mnogo toga urađeno, kako bi se ovim kategorijama omogućio noramalan život.

Prema njegovim riječima, potrebe ove kategorije stanovništva su veoma velike, pa su potrebna i značajna sredstva kako bi im bio omogućen povratak i normalan život.

Svjedoci smo da 25 godina od završetka rata i dalje imamo kategoriju lica koja nisu riješila svoj status, a najviše se radi o licima koja su socijalno ugrožena – zaključio je Lučić.

Nakon sastanka organizovan je obilazak objekata u izgradnji na lokalitetu nekadašnje kasarne “Slaviša Vajner Čiča”.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider