Na “Malom Zejtinliku” se očekuje veliki broj vjernika

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Wikipedia

Na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” sutra na Velike zadušnice očekuje se dolazak nekoliko hiljada članova rodbine i prijatelja poginulih srpskih boraca, rekao je Srni starješina Crkvene opštine Sokolac protojerej-stavrofor Ilija Čupić.

On je naglasio da će ovim povodom, kao i u prethodne 24 godine, najbliži srodnici, saborci i prijatelji iz svih krajeva Republike Srpska, a posebno sa Sarajevsko-romanijske regije, prislužiti svijeće, pomoliti se i poslužiti hranu za pokoj duše svojih upokojenih srodnika, te položiti cvijeće.

– Sveštenstvo crkvene opštine Sokolac služiće sutra od 9.00 časova zaupokojene liturgije u hramovima Svetog proroka Ilije i Prepodobe mati Paraskeve na Sokocu, a potom će služiti parastos za upokojene i preliti grobove – naveo je Čupić.

On je dodao da crno vino, kojim sveštenik preliva grobna mjesta, označava Božije milosrđe kojim se zacjeljuju rane grijeha, a svijeća simbol svjetlosti Hristove.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju Zadušnice četiri puta tokom godine, kada se posebno mole i prislužuju svijeće za duše upokojenih najbližih srodnika.

Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i Zimske, obilježavaju se subotom pred mesne poklade.

Ljetne ili Trojčinske zadušnice padaju u subotu pred Duhove /Trojice/, odnosno Silazak svetoga Duha na apostole.

Miholjske zadušnice se obilježavaju u subotu pred Miholjdan, a jesenje Mitrovske u subotu pred Mitrovdan.

Na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 poginulih srpskih boraca, uglavnom pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

U martu 2011. godine “Mali Zejtinlik” proglašen je za Spomen-područje Republike Srpske.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider