Mitropolit Hrizostom sutra služi u Hramu u Topliku

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra će, povodom slave Hrama Svete Angeline Srpske, u naselju Toplik, opština Istočno Novo Sarajevo, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Paroh novosarajevski jerej Mladen Drobnjak rekao je Srni da je doček mitropolita Hrizostoma predviđen u 8.45 časova, a u 9.00 časova će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Jerej Drobnjak podsjeća da je hram u izgradnji i da je prošle godine pokriven, a sada slijede ostali radovi.

“Sljedeća faza je nabavka i ugrađivanje stolarije i stolarski radovi za šta već imamo obezbjeđena sredstva od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i opštine Istočno Novo Sarajevo”, ističe on.

Jerej Drobnjak kaže da je Sveta Angelina Srpska prihvaćena kao srpska majka zato što je bila sa narodom, podnosila sva stradanja i starala se o njemu tokom mukotrpnog života, pošto je preživjela smrt supruga i troje djece.

“Ona je bila despotica srpska, supruga Svetog Stefana, slijepog despota, sina Đurđa Brankovića”, podsjetio je jerej Drobnjak, dodavši da su za svetitelje proglašeni i njen suprug Sveti Stefan, kao i njihova dva sina – Sveti Jovan i Sveti Maksim mitropolit.

On je istakao da sam epitet majke Angeline govori da je ona bila poštovana u srpskom narodu. Upravo ona, kako je rekao, iako je bila iz Albanije, dijelila je sve muke koje su zadesile srpski narod.

Mati Angelina je sa svojim sinom Maksimom mitropolitom podigla Manastir
Krušedol, a prije toga Manastir Sretenje. Ona se nakon svega posvetila Bogu i zamonašila.

Temelji ovog hrama osveštani su 2012. godine, a Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Ranko Bilinac. Kum crkve u Tilavi tada je bio Petar Maunaga, a zemljište za gradnju hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider