Mitropolit Hrizostom danas služi u Manastiru na Ravnoj Romaniji

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas će, povodom Dana Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve poginule srpske junake od Kosovskog boja do danas.

Liturgija će biti služena od 9.00 časova, a po njenom okonačnju biće služen i parastos, nakon kojeg će uslijediti litija oko manastira, a potom i besjeda predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Večernjim bogosluženjem sinoć je počelo obilježavanje Dana Manastira, koje je dio manifestacije “Gospojinske večeri kulture” pod nazivom “Tebi, goro Romanijo” u okviru koje je planiran niz duhovnih, svjetovnih i kulturnih sadržaja.

Svjetovni dio manifestacije “Tebi, goro Romanijo” počeće danas obraćanjem načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, nakon čega će uslijediti kulturno-zabavani program.

Irena Šućur, direktor sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić”, rekla je da u kulturnom dijelu programa učestvuju pjesnici, etno-grupe, udruženja koja promovišu narodne rukotvorine i tradicionalna jela glasinačko-romanijskog kraja.

U porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija biće održani “Dani romanijskog meda i ljekobilja” i “Dan kupusijade” sa gostima iz Mrčajevaca u Srbiji koji će kuvati nacionalni svadbarski kupus.

Organizator 21. “Gospojinskih večeri kulture” pod nazivom “Tebi, goro Romanijo” je Ustanova za kulturu “Pero Kosorić”, a pokrovitelji opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija osveštana je 2002. godine, a 2005. proglašena manastirom u narodu poznatom kao “Romanijska Sokolica”.

Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je 4.000 imena boraca sarajevsko-romanijske regije, koji su poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider