Lučić : Spriječiti odlazak ljekara iz bolnice „Srbija“

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 months u

Istočno Sarajevo

Saznanje da veći broj ljekara iz bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu namjerava da napusti ovu zdravstvenu ustanovu, te da neki od njih već imaju obezbijeđena garantna pisma za odlazak u druge evropske države, upalilo je alarm u našem gradu i u cijelom zdravstvenom sistemu, rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, nakon jučerašnje izjave predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodraga Femića da se veliki broj medicinskih radnika iz ove ustanove sprema za odlazak u inostranstvo.


Lučić je rekao da je više puta do sada ukazano na problem masovnog odliva zdravstvenih radnika iz bolnice u Istočnom Sarajevu, koji odlaze da rade u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, gdje imaju duplo veće plate.


Bojim se da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da imamo savremenu zgradu bolnice, pa i novu opremu, ali nedovoljno stručnog kadra koji može da liječi naše građane i rukuje tom opremom. Krajnje je vrijeme da, naročito sada, u uslovima pogoršane epidemiološke situacije, resorno ministarstvo preduzme odlučne mjere u smislu poboljšanja materijalnog statusa ljekara specijalista i svih zaposlenih u zdravstvenom sektoru – naglasio je Lučić.


Predsjednik Skupštine grada Istočnog Sarajeva podsjetio je da Gradska uprava Istočno Sarajevo, u saradnji sa opštinama, izdvaja sredstva za stručno osposobljavanje ljekara zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Istočnom Sarajevu, što jeste značajna pomoć, ali, kako je rekao, nije dovoljno da se zdravstveni radnici zadrže u Istočnom Sarajevu.


I do sada smo svjedočili brojnim odlascima ljekara iz naše bolnice u susjedni entitet ili drugu državu, što predstavlja veliku opasnost za naš zdravstveni sistem i zdravstvenu zaštitu naših građana. Vlada Republike Srpske nedavno je obećala da će povećati plate zdravtvenim radnicima, ali to se još nije desilo. Očekujemo od nadležnih da ispune obećanja, da ljekarima i medicinskim radnicima obezbijede veća primanja, u skladu sa njihovim statusom u društvu – istakao je Lučić, dodajući da je potrebno omogućiti i kontinuirano, stručno usavršavanje ljekara, kako bi građani imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu.


Lučić je rekao da je jednokratna novčana pomoć koju su zdravstveni radnici dobili u vrijeme vanrednog stanja privremena mjera koja ne može ozdraviti zdravstveni sistem u Srpskoj, niti spriječiti odlazak ljekara.
Lučić je izrazio zahvalnost ljekarima i svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama u Istočnom Sarajevu koji se trude da u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije, često i u neadekvatnim uslovima, pruže zdravstvenu zaštitu građanima.


Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić rekao je juče u izjavi medijima da je na sastanku sa ljekarima i zdravstvenim radnicima u Istočnom Sarajevu informisan da određen broj ljekara iz Bolnice „Srbija“ namjerava uskoro da napusti ovu zdravstvenu ustanovu, te da neki od njih već imaju obezbijeđena garantna pisma za odlazak u druge evropske države.

  1. Prvo sprijeciti da pravis 6 spratova objekat na jahorini. Ljudski nemaru

    1. Nova stranka says:

      Placate konobare viseod ljekara. Pa da, sta vi znate koji ste zavrsili na kuli ekonomiju za godinu dana sjedili u klupi 28 sati. Moralne vrijednosti su vam ispod nule, to je logicno cim ne cjenite necije iskustvo i znanje. Neka, vasu ce djecu i unucad lijeciti ovi sa kupljenim diplomama medicine;) To se nece cekati godinama, tu je na vratima;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider