Krst na Zlatištu podijelio Srbe

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 years u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: klix.ba

Najava predsjednika Saveza logoraša Republike Srpske Branislava Dukića da će uskoro ponovo da podigne krst na Zlatištu iznad Sarajeva izazvala je žestoko protivljenje predstavnika boračkih organizacija u RS.

Dok Dukić tvrdi da je isključiva namjera ponovnog podizanja krsta odavanje počasti Srbima ubijenim u Sarajevu, protivnici te ideje poručuju da Dukić nije nadležan da radi posao kojeg se prihvatio, niti je, kako tvrde, podizanje metalnog krsta prikladan način na koji bi trebalo čuvati sjećanje na srpske žrtve.

– Krst je visine 26 metara i bio bi osvijetljen. Sada je lokacija Zlatište, pa ćemo vidjeti da nam Istočno Sarajevo odobri tu lokaciju ili neku drugu. Imamo izvođača radova i naš cilj je da se tu upiše 10.000 imena onih Srba koji su stradali u Sarajevu – izjavio je Dukić.

Dodaje da je novo postavljanje krsta na Zlatištu planirano 21. septembra, odnosno tačno četiri godine nakon što je prvi put podigao isto obilježje na navedenoj lokaciji.

Podsjećamo da je prvi pokušaj predsjednika Saveza logoraša RS da na Zlatištu postavi krst prošao prilično neslavno. Naime, u septembru 2014. godine Dukić je ispunio tadašnje obećanje i na Zlatištu postavio veliki metalni krst, koji je, međutim, odmah izazvao suprotstavljene reakcije u javnosti. Dok su jedni smatrali da je postavljanje krsta pravi potez i način da se, kako-tako, oda počast stradalim sarajevskim Srbima, postojao je i veliki broj onih koji su Dukićev graditeljski poduhvat nazvali sramnim skrnavljenjem uspomene na žrtve, budući da je krst bio napravljen od običnih metalnih šipki spojenih u oblik krsta.

Nedugo nakon toga Dukićev krst na Zlatištu pod okriljem noći srušio je sarajevski kriminalac Mirza Hatić.

Komentarišući Dukićevu namjeru da na Zlatištu ponovo podigne krst, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić za pojedine medije je izjavio da je oko toga potrebno usaglašavanje svih građana Istočnog Sarajeva.

– Ne treba nam ponavljanje scena od prije četiri godine da jedan Hatić, ili kako se već zove, pravi probleme i da noću ruši taj krst – izjavio je Lučić.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac za Srpskainfo kaže da se žestoko protivi Dukićevoj namjeri.

– Podizanje metalnih krstova, sklepanih od bandera, nije u srpskoj pravoslavnoj tradiciji. Prvi Dukićev krst bio je bruka i sramota. Ako već nešto gradimo kao spomen na stradale sarajevske Srbe, to jedino može da bude hram ili spomen-crkva. I prvi put kada je došao na tu ideju to je radio pred same izbore i pod patronatom pojedinih političara. Vjerovatno je i sada isti slučaj – kaže Šehovac.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina takođe smatra da je prije najave podizanja novog krsta Dukić trebalo da se konsultuje s boračkim udruženjima.

– O tome nas niko nije obavijestio niti tražio naše mišljenje. U utorak bi trebalo da održimo sjednicu regionalnog BORS, gdje će sigurno biti razgovora o toj temi – ističe Parađina.

Reprezentativni spomenik

Odgovarajući na prozivke predstavnika boračkih udruženja, predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da njegova namjera da na Zlatištu ponovo podigne krst nema nikakve veze s politikom.

– Prvi krst je bio samo privremeno rješenje, a sada imamo projekat za novi, koji će biti reprezentativni spomenik. To dižemo u čast srpskih civilnih žrtava i zato nisam razgovarao s ljudima iz boračkih organizacija. Nisam član nijedne partije i politika me apsolutno ne interesuje – kaže Dukić.

  1. Dukica treba pod hitno smijeniti,jer se igra sa srpskim zrtvama i obiljezljima.Zadnjih 15 godina pricamo krstu,a nije obezbijedio ni zemljiste,ni gradjevinske dozvole,a ni finansije….to srpske zrtve iz Sarajeva ne zasluzuju.
    Grad Istocno Sarajevo treba da rastjera mesetare i prevarante ,i napravi i spomen krst i kapelu na Trebevicu,po svim standardima i crkvenim kanonima.

    1. Treba postaviti krst bas na zlatistu.Da se vidi iz Sarajeva.Moji roditelji su bijeni u Sarajevu.A vi se nesto snebivati da ne treba postaviti krst vec neku kapelicu.Muslimani bi postavili i mjesec i zvijezdu i dzamiju.Vise mi je dosta vas koji se stalno ulizujete muslimanima.

  2. Treba postaviti krst bas na zlatistu.Da se vidi iz Sarajeva.Moji roditelji su bijeni u Sarajevu.A vi se nesto snebivati da ne treba postaviti krst vec neku kapelicu.Muslimani bi postavili i mjesec i zvijezdu i dzamiju.Vise mi je dosta vas koji se stalno ulizujete muslimanima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider