Krađa šume najizraženija u Sokocu, Palama, Jahorini

Izvor: Glas Srpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Arhiva

Uprkos pojačanim kontrolama prometa šumskih drvnih sortimenata koje se sprovode u Republici Srpskoj s ciljem smanjenja bespravne sječe, šumokradice i dalje pustoše šume i tako ubiru zaradu koja se mjeri stotinama hiljada maraka.

O tom problemu raspravljaće Vlada RS na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana do kraja ove ili iduće sedmice. Da šumokradice i dalje pričinjavaju ogromne gubitke potvrđuju podaci preduzeća “Šume Republike Srpske” prema kojima je za šest mjeseci ove godine u šumskim gazdinstvima počinjena šteta teška 813.494 marke.

Bespravno je posječeno i otuđeno 5.048 kubika, dok je 786 kubika bespravno posječeno, ali ne i otuđeno. Ukradena su i 52 kubika izrađenih šumskih drvnih sortimenata, dok šteta u šumskim kulturama iznosi 21 kubik – naveli su u “Šumama RS”.

Dodaju da je količinski u prvom polugodištu ove godine šumska šteta u odnosu na isti period lani manja za 104 kubika neto mase ili vrijednosno za 62.949 KM.

U prošloj godini ukupna evidentirana šumska šteta na nivou preduzeća iznosila je 15.583 metra kubna neto mase, odnosno 2,15 miliona maraka – istakli su u “Šumama”.

Zbog šumokradica pune ruke posla imaju i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS koji su za šest mjeseci ove godine evidentirali 96 krivičnih djela u vezi sa ukradenim šumskim sortimentima, što je 21 krivično djelo više u odnosu na isti period prošle godine.

Za šest mjeseci ove godine oduzeto je 667 metara kubnih ukradenih šumskih sortimenata, čija je vrijednost procijenjena na 64.500 KM – naveli su u MUP-u.

Da je krađa šume i dalje veoma ozbiljan problem u Republici Srpskoj potvrđuje i pomoćnik ministra za šumarstvo RS Goran Zubić, navodeći da će taj problem uskoro razmatrati Vlada.

Aktivno pripremamo dokumenta za posebnu sjednicu Vlade RS koja će biti održana na temu šumarstva, krađe šume i poslovanja Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske”. Sjednica će vjerovatno biti održana do kraja ove sedmice ili tokom iduće – rekao je za “Glas Srpske” Zubić.

Vlada RS je još 2015. godine usvojila akcioni plan na osnovu kojeg se kontroliše promet šumskih drvnih sortimenata. U kontrolama učestvuje šumarska inspekcija, javno preduzeće i pripadnici MUP-a, a kontrolišu promet drvnih sortimenata, pilanska postrojenja i bespravnu sječu.

Goran Zubić kaže da je krađa šume najizraženija u Sokocu, Palama, na Jahorini, te okolini Doboja i Banjaluke.

Koliko je taj problem ozbiljan svjedoči podatak da se na godišnjem nivou u Srpskoj bespravno posiječe između 15.000 i 20.000 kubika šume – rekao je Zubić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider