Katić: Ekipe danonoćno radile na ublažavanju nestašica vode

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: SRNA

Direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod i Kanalizacija” iz Istočnog Sarajeva Јovan Katić rekao je da je jesenas ove krajeve pogodila velika suša, da se danonoćno radilo na ublažavanju nestašice vode i da su trenutne količine dovoljne da snabdiju dodatnih 15.000 potrošača.

U periodu oktobar – novembar registrovano je najmanje padavina u proteklih 50 godina. Došli smo u situaciju da je količina vode na izvorištu “Tilava” sa prosječnih 130 litara u sekundi pala na 74 litra, što nije bilo dovoljno za uredno vodosnabijevanje svih naših potrošača u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža – rekao je Srni Katić.

On je naveo da je s ciljem da se obezbijedi uredno vodosnabdijevanje tokom sušnih perioda pristupljeno izradi projekta priključenja izvorišta “Grapski mlini” kod Kijeva u vodovodni sistem “Tilava”.

Katić je pojasnio da bi jedino izvorište “Grapski mlini” kod Kijeva, koje ima dovoljne količine vode, u periodima suše moglo da riješi probleme u vodosnabdijevanju, te podsjetio da su prije četiri godine uradili projekat, a sada rade njegovu reviziju, koja bi sa svom potrebnom dokumentacijom trebalo da bude završena za petnaestak dana.

Prema našim procjenama za realizaciju tog plana biće potrebno oko 1.400.000 KM – rekao je Katić i dodao da će se odmah po završetku projekta menadžment ovog komunalnog preduzeća obratiti opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo u čijoj nadležnosti je proširenje mreže, a u planu je i obraćanje za podršku gradu Istočno Sarajevo i Vladi Republike Srpske.

Katić je podsjetio da je tokom sušnog jesenjeg perioda dnevna potrošnja vode u prosjeku bila između 130 i 150 litara u sekundi, a u dnevnom špicu rasla je i do 180 litara, pa se zbog očuvanja očuvanja vodovodnog sistema smanjen pritisak zbog čega su neki potrošači ostali bez vode.

Prema njegovim riječima, najveći problem bio je u naseljima Gornji Kotorac i Toplik, kao i u ulicama Karađorđeva, Cara Lazara, Cara Dušana i Đure Јakšića, dok su povremene nedostatke u količini vode osjetili stanovnici Spasovdanske ulice i naselja Donje Mladice i Vojkovići.

Smanjivanjem pritiska, objasnio je Katić, uspijevali da obezbjede dovoljno vode za akumulaciju glavnog rezervoara na filterskom postrijenju, kao i za dopunjavanje rezervoara Križi i Pavlovac sa kojih se snabdijeva Bolnica “Srbija”.

Restrikcije vode nismo uvodili, jer u tim uslovima često dolazi do pucanja cijevi, pa bi onda prouzrokovali još veće gubitke na mreži – pojasnio je Katić.

Govoreći o planovima, Katić je naveo da će ovo preduzeće naredne godine uložiti 150.000 KM u sistem nadzora kompletne vodovodne mreže, što će omogućiti da uvijek imaju podatke o eventualnim problemima i gubicima na mreži, a planirana su i brojna tehnička rješenja koja će obezbjediti bolje vodosnabdijevanje.

Opštini Istočna Ilidža, kako je rekao, narednih dana biće upućen zahtjev da se izjasne da li će osnivati sopstveno vodovodno preduzeće, jer u narednom periodu treba uložiti značajna sredstva u vodovodnu mrežu na teritoriji te opštine, a “Vodovod i kanalizacija” iz Istočnog Sarajeva neće ulagati u nešto što možda neće biti njihovo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider