Jelena Sladoje: Danju na zadatku u gumenim čizmama, noću pod svjetlima reflektora

Izvor: Trebević.info

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Nino Photography

Na dnevnoj svjetlosti je akademski građanin u gumenim čizmama, a često nezgodne terenske zadatke, noću mijenja za one nešto drugačije, pod svjetlima reflektora. Zvuči uzbudljivo, zar ne?

Dvadesetdevetogodišnja Jelena Sladoje iz Istočnog Sarajeva diplomirani je inženjer geodezije.

Stručno rečeno, za one koji možda ne znaju, geodeta je lice koje se bavi terenskim mjerenjima, računanjem, te prikazom geo-prostornih podataka, kako grafičkih tako i numeričkih, bilo da se mjerenja tiču izvođenja građevinskih ili inženjerskih radova, ili npr. omeđavanja parcela ili snimanja faktičkog stanja terena za potrebe projektovanja puteva, parkova…

Jednostavnije rečeno, geodete su oni koji sa svojim instrumentima, u saobraćaju i u šetnji, stvaraju pometnju, jer ih često miješamo sa radarskom kontolom, snimateljima ili fotografima.

Rad na terenu

Upravo želja za ovom profesijom, Jelenu je prije nekoliko godina, na neko vrijeme, odvela u Banjaluku gdje je upisala Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, ali zbog ove odluke, u Istočnom Sarajevu je morala za sobom ostaviti porodicu, prijatelje i ekipu koja joj je, kako kaže, na neki čudan način možda i najviše nedostajala.

Tokom osnovne i srednje škole bila sam redovan član Dramskog studija Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u sklopu kojeg smo imali časove glume, kao i pripreme i izvođenje predstava na kojima smo sa toliko entuzijazma radili. Sjećam se da smo živjeli za dane kada smo imali probe. Imali smo svoj svijet, drugačiji od onog stvarnog. Ja bih ga nazvala mimosvijet – ispričala nam je Jelena.

To je bilo mjesto za istinske ljubitelje pozorišta i žive riječi, ali i savršen razlog za opravdane izostanke u gimnaziji – dodala je uz osmijeh.

Iako je izabrala studije koje je željela, one, same po sebi, nisu bile dovoljne, te se ubrzo pridružuje Studentskom pozorištu BL, zatim etno grupi Trag, nešto kasnije i horu Banjalučanke, nakon čega su uslijedile akustične svirke. Ipak, najviše vremena će provesti kao članica klubskog benda Sunrise što će umnogome uticati da muzika, tj. pjevanje, postane Jelenino sekundarno zanimanje, te da pored geodetskih instrumenata, zauvijek bude okružena i onim muzičkim.

Sunrise

Po završetku studija sam se vratila u Istočno Sarajevo, gdje sam imala sličan problem sa kojim sam došla u Banjaluku – ovoga puta mi je nedostajala ekipa iz benda i sve to što smo zajedno radili. To nisu bile samo moje kolege, to su bili i moji prijatelji. Priželjkivala sam nešto slično i u gradu u kojem živim, pa se vjerovatno iz te silne želje desio spoj nekoliko neznanaca koji kasnije dobija ime Neo Stereo – kaže Jelena.

Danas je bend Neo Stereo skladna ekipa, koja radi obrade najvećih domaćih i stranih funk, pop, rock i r’n’b hitova, ekipa okupljena sa istim ciljem – da se zabave, ali i da zabave druge. Kaže da u kafani ne postoji problem koji je nerješiv.

Neo Stereo/Foto izvor: Bahrudin Bandić

Kada kao geodeta izađem na teren zbog sporne međe, često se desi da se u cijeli proces mora umiješati i sud, dok u kafani rješavanje svakog problema ide puno lakše. Tu nikakve granice ne postoje, naročito iza ponoći – šaljivo nam je ispričala Jelena i dodala – ali kada sve zbrojim, oba svoja zanimanja volim podjednako, jer podjednako u njima uživam. Jedina razlika je što sam se za jedno morala školovati, a drugo mi je dato po rođenju.

Kao nekome ko istinski uživa u svirkama, period od posljednja tri mjeseca, u kojem su zbog situacije izazvane virusom korona, bili primorani otkazati sve dogovorene nastupe, Jeleni i njenom bendu je teško pao. Ali, to vrijeme su iskoristili kreativno –  tokom izolacije su publiku počastili sa nekoliko homemade cover videa. Međutim, kreativni naboj za njih tu nije stao.

Pauzu koju su imali od nastupa, iskoristili su da se posvete već dugo planiranom autorskom radu o kojem nam, u ovom trenutku, Jelena nije željela otkrivati mnogo. O tome će sa nama, kaže, nekom drugom prilikom. Nama ne preostaje ništa drugo, osim da im poželimo puno uspjeha!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider