Izložba filmskih plakata “Filmovi koje smo gledali”

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: lukavicaonline.com

Izložba filmskih plakata iz Arhiva Kinoteke Republike Srpske pod nazivom “Filmovi koji smo gledali” biće otvorena večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Izložba će biti postavljena do 24. novembra, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Uz izložbu biće prikazan i filmski program “Bdenje duše”, refleksija istoimene manifestacije, koja se već 14 godina održava u Sremskim Karlovcima.

Cilj manifestacije “Bdenje duše” je promovisanje kratkih i dokumentarnih filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću.

Sutra uveče na programu je dokumentarni film “Lavirinti Igora Vasiljeva”. Film govori o Igoru Vasiljevu /1928–1954/, potomku ruskih emigranata rođenom u Beogradu. Režiju potpisuju Andrija Dimitrijević i Miroslav Bata Petrović.

U petak, 20. novembra, na programu su dokumentarni filmovi “Priča o Višnji” i “Tragovima svedoka”.

“Priča o Višnji” je dokumentarni film o spasavanju jevrejske djece u Pirotu tokom Drugog svjetskog rata. Scenario i režiju potpisuje Emilija Lilić.

“Tragovima svedoka” je film o ruskim emigrantima koji su se obreli na tlu Kraljevine Јugoslavije. Јedan od njih bio je čovjek nevjerovatnog životnog puta – putnik, ratnik, špijun, emigrant, pisac, zatvorenik, osuđenik, zavodnik, publicista i svjedok – Vasilij Vitaljevič Šuljgin. Film je režirao Boško Milosavljević, naveli su organizatori.

Projekcije filmova će se održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Planirano je da gosti Kinoteke Republike Srpske budu autori filmova.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider