Istočno Sarajevo: Uručene nagrade “Zlatna sova” i “Sovica”

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Trebevic.Info

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske predstavio je večeras u Istočnom Sarajevu prvi elektronski udžbenik u Srpskoj i uručio priznanja ovogodišnjim dobitnicima književnih nagrada “Zlatna sova” i “Sovica”.

Na svečanoj akademiji povodom Dana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i 20 godina od objavljivanja prvih zvaničnih udžbenika u Republici Srpskoj, direktor ove ustanove Rade Ristović rekao je da je Zavod kroz pilot-projekat digitalnog udžbenika, koji je već zaživio u 12 osnovnih škola u Srpskoj, ušao u novu, savremenu epohu.

Ovo će u neku ruku unaprijediti sve što je u štampanom udžbeniku, a samim tim biće olakšano izučavanje određenih poglavlja i materija, koje će i te kako koristiti nastavnicima i učenicima – naglasio je Ristović.

Prema njegovim riječima, Zavod za udžbenike je značajna ustanova za Republiku Srpsku koja je nastala u ratnim uslovima i prošla veoma turbulentna vremena, ali koja je na ponos Vlade Srpske i njenih institucija uspjela da opstane i da se razvija u skladu sa najsavremenim standardima.

Ristović je rekao da Zavod izdaje sve udžbenike za osnovnu školu i veliki broj naslova za srednje škole.

On je istakao da je književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova” za sedam godina, od kada je pokrenuta, postala najznačajnije priznanje u Republici Srpskoj, a jedinstvena je i u Srbiji.

Dobitnik ovogodišnje “Zlatne sove” Goran Labudović – Šarlo za roman “Vetruška u danima neba” rekao je da je ova književna nagrada za njega kao pjesnika i književnika veoma značajna, jer je riječ o jednom od najpoštenijih, najdiskretnijih i najboljih književnih konkursa na kojima je učestvovao.

Drugo mjesto pripalo je romanu “Neprevodivi rečnik sinonima” autora Lebrehta Gašpara (Živojina Ivkovića), a treće Šćepanu Aleksiću iz Bileće za rukopis “Čekajući žutu vojsku”.

Dobitnik “Zlatne sovice” Vladimir Kalamanda iz Beograda za dječiji roman “Nije Instagram guma na biciklu” rekao je da mu je ova nagrada izuzetno važna, posebno što dolazi iz Republike Srpske.

Roman je nastao inspirisan neprekidnom živom riječju koja teče u mojoj porodici. To su neki junaci inspirisani mojom djecom, tako da sam veoma zadovoljan i srećan što je nagradu dobila moja životna priča transformisana u neki čitalački svijet i književne mašte – istakao je Kalamanda.

Nagrada “Zlatna sova” podrazumijeva plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada – objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada podrazumijeva objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar