Istočno Sarajevo ima velike potencijale koje treba iskoristiti

Izvor: GradIstočnoSarajevo.net

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković razgovarao je sinoć sa redovnim profesorom Ekonomskog fakulteta u Splitu prof. dr Nevenom Šerićem o stvaranju pozitivnog imidža turističkih destinacija i iskustvima koje je, s tim u vezi, imala Hrvatska.

Vuković je istakao da je veoma značajno da spoznamo i primijenimo znanja i pozitivna iskustva drugih zemalja, kako bi, eventualno, mogli da utičemo na razvoj domaćeg turizma, kao jedne od najvažnijih privrednih grana na našim prostorima.

„Prof. Šerić ima bogato iskustvo iz oblasti marketinškog predstavljanja i kreiranja pozitivnog imidža turističkih destinacija, pa nam je bilo zanimljivo da čujemo kako se to,  stranim turistima određena destinacija  može predstaviti na neki drugačiji način, šta je to što mi sa balkanskih prostora možemo ponuditi kao neku atrakciju nekome ko dolazi iz zapadne Evrope ili npr. iz Japana . U dijelu Jadranskog primorja napravili su interesantnu priču sa svjetionicima. Nisu oni izmislili ništa novo, ali su svoj turizam vezali za-svjetionike, tako da je sada, eto, svjetionik postao sinonim za Jadransko primorje“, rekao je Vuković.

Gradonačelik smatra da su naši prostori opterećeni ratnim dešavanjima iz devedesetih godina i da nekim turistima nismo, možda, baš sigurna destinacija, ali i dodaje da to ne treba da nam bude teret i opravdanje za neuspjeh.

„Imamo ogroman potencijal, veliko prirodno bogatstvo, bogatu istoriju, kulturu, tradicij. Sve se to može iskoristiti kao dobra osnova za razvoj turizma na ovim prostorima“, rekao je Vuković i dodao da budućnost ovih prostora leži u najvećoj mjeri u razvoju turizma, jer su skoro svi industrijski potencijali u našoj regiji uništeni.

Prof. Neven Šerić, koji već godinu dana sarađuje sa Ekonomskim fakultetom u Palama i prodekanom za nastavu Markom Đogom, kaže da se mnogo toga promijenilo u turizmu u posljednjih dvadeset godina. „Turisti sada traže priču. Nije vam toliko važno hoćete li ili nćete imati dva cantimetra snijega na Jahorini, koliko je važno da im ponudite neku atrakciju, nešto autohtono što je karakteristično za vaše prostore“, kaže Šerić.

„Ovo područje ima obilje pitke, zdrave vode, turistima možete ponuditi domaću, organsku hranu, što je veoma važno u današnjoj turističkoj ponudi. Svoje područje možete promovisati kao destinaciju zdravog, svježeg vazduha, vazdušnu banju…Vežite to za neku specifičnost ovih prostora, napravite priču od nečeg što možda predstavlja simbol ovog područja“, poručio je Šerić.

Šerić ističe da je veoma važno napraviti identitet naroda, identitet prostora…“S tim u vezi, potrebno je na fakultetu obrazovati mlade ljude na taj način; da stvaraju pozitivan imidž tako što će da čuvaju svoj identitet, ali i prate sve novine i trendove koje se dešavaju u ovoj oblasti, te da se tome prilagođavaju. Interent je velika prednost, putem interneta šaljete sliku i poruku koja vama odgovara“, kaže Šerić.

Šerić kaže da je veoma važno štampati tzv. „brend buk“ (brand book) , gdje treba predstaviti ponudu turističke destinacije uz obilje privlačnih fotografija, priču na više jezika koja treba da zainteresuje gosta, zanimljivosti i specifičnosti ovih predjela koje bi stranim turistima mogle da budu interesantne i nešto drugačije od onog što nude druge destinacije.

„Imate kapacitete, imate potencijal, imate studente koji mogu pomoći u realizaciji ovih ideja i zamisli…Uz malo dobre volje, upornosti i rada, čak i bez velikih novčanih sredstava mnogo toga se može uraditi“, poručio je Šerić i zahvalio gradonačelniku Istočnog Sarajeva na gostoprimstvu i spremnosti za saradnju.

Razgovoru  u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo prisustvovali su direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Branka Spasojević i prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Palama  Marko Đogo, sa kojim prof. Šerić izvjesno vrijeme sarađuje. Šerić će danas održati predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Palama o temi   “Imidž i identitet destinacije u upravljanju razvojem turizma“.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider