Istočno Sarajevo dobilo prvi griterski servis u Bosni i Hercegovini

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Članovi udruženja građana “Probudi se” Istočno Sarajevo su  ovog vikenda boravili u Nikšiću kao partneri u projektu “UČINIMO ZAPADNI BALKAN BOLJIM” koga realizuje “Društvo mladih ekologa” iz Nikšića, a finansira Western Balkan Fund (WBF). U projektu još učestvuje i planinarsko društvo “Kamena gora” iz Prijepolja.

Tema projekta je obuka za gritere (greeters) – neformalne turističke vodiče, “prijatelje za koje posjetilac ne zna da ih ima u gradu u koji dolazi”. Na ovom dvodnevnom seminaru  svako od udruženja je imalo po pet predstavnika.

Prvi dan bio je rezervisan za teorijska predavanja koja su uključivala upoznavanje sa konceptom griterskog servisa i njegovih vrijednosti, razlikovanje gritera u odnosu na turističke vodiče i rukovođenje globalnom griterskom stranicom sa osvrtom na upravljanje pojedinačnim profilima svakog budućeg gritera. Učesnicima je, u okviru ovih prezentacija, osnivač Global Greeter Network, Jos Nus, putem Skype-a prenio informacije o funkcionisanju mreže i radu gritera u svijetu.

Pored predavanja, učesnici su imali praktični dio obuke u sklopu koje  su obišli park-šumu Trebjesa, Slano jezero i eko-park Blace, pri čemu su mogli da vide i čuju kako izgleda jedna griterska tura.

Realizacija projekta će se nastaviti novim seminarima u Prijepolju i Istočnom Sarajevu, a po završetku projekta, će uz pomoć gritera iz Nikšića,  ova dva grada, Istočno Sarajevo u Bosni i Hercegovini i Prijepolje u Srbiji dobiti prve gritere i naći se na svjetskoj mapi griterskih destinacija, koja trenutno broji preko 250 gradova iz više od 50 zemalja svijeta.

Na taj način će Udruženje “Probudi se” Istočno Sarajevo formirati prvi griterski servis u Bosni i Hercegovini, a nakon toga će inicirati formiranje griterskig servisa u drugim gradovima Bosne i Hercegovina i vršiti obuku gritera. 

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider