Istočno Sarajevo: Detalji akcije “Silva”- Upravnik šumarije i ekipa opustošili šumu

Izvor: nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 years u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Ilustracija /foto D.Milovanović

Žarko Zečević (32) iz Sokoca, upravnik Radne jedinice Sokolac u Šumskom gazdinstvu “Romanija”, te još 20 osoba, uključujući i lugare i ostale radnike šumarije, uhapšeni su danas u velikoj policijskoj akciji “Silva”, zbog pustošenja šuma, krađa i niza ostalih krivičnih djela, potvrđeno je “Nezavisnim”.

U akciji, izvedenoj u režiji Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i Policijske uprave Istočno Sarajevo, na području tog grada pretreseno je više lokacija.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su ovom akcijom obuhvaćeni i Milenko Krsmanović, Marko Ninković, Bojan Abazović, Aleksandar Kovačević, Nenad Janković i Nedeljko Arbinja.

Istragom su obuhvaćeni i Borislav Lizdek, Duško Koprivica, Radivoje Grujić, Goran Vasiljević, Slavko Bartula, Dragiša Kanostrevac te Milan Nešković.

Akcijom su obuhvaćeni i Vlado Borovina, Davor Vučićević, Jovan Bajagić, Dragan Antonić, Mile Lizdek, Dragan Đukić i Mladen Sokolović. Trojica su iz Pala, a ostatak je iz Sokoca.

TRAGOVI: “Teretimo ih da su, po prethodnom dogovoru, na području Sokoca, Rogatice i Pala, krali šumske drvne sortimente te prikrivali tragove i dokaze tih krađa”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Kako se sumnja, muljaže su krili kroz falsifikovanje otpremnih iskaza, ali ih terete i za utaju poreza i doprinosa sačinjavanjem fiktivnih faktura.

Još nije utvrđena suma za koju su oštećeni budžet RS i “Šume Srpske”, ali je zato utvrđeno kakvu je ko imao ulogu od osumnjičenih.

“Zečević je stavljao pojedine kupce u povlašten položaj, zajedno sa drugim radnicima u ŠG ‘Romanija’. Teretimo ga i za krađu šume, kao i da je odobravao krađe i fizičkim licima i radnicima ŠG”, navodi za “Nezavisne” izvor iz istrage.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su kao njegovi direktni saučesnici označeni njegovi podređeni radnici – Slavko Bartula (referent za uzgoj, zaštitu i iskorištavanje), Dragiša Kanostrevac (referent za uzgoj, zaštitu i iskorištavanje), Duško Koprivica (otpremač), Radivoje Grujić (otpremač), Goran Vasiljević (krojač, razmjerač i realizator).

Za saučesnike se smatraju i pojedini radnici druge radne jedinice (RJ Studena Gora), koja posluje u sklopu ŠG “Romanija”.

VEZA: Ti radnici su, kako se sumnja, u direktnoj vezi sa Dragišom Kanostrevcem.

“U direktnoj vezi sa Zečevićem su i čuvari šuma Marko Ninković, Bojan Abazović i Mladen Sokolović, koji pored direktnih krađa drvnih sortimenata, učestvuju i u krađama šumskih drvnih sortimenata sa Milenkom Krsmanovićem, gdje zajedno prikrivaju dokaze i tragove, a ukradenu drvnu masu preprodaju Aleksandru Kovačeviću i drugim zasad neutvrđenim licima”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Dragiša Kanostrevac, koji je zaposlen u ŠG “Romanija” kao referent za uzgoj zaštitu i iskorištavanje, kako tvrdi sagovornik “Nezavisnih”, ima ilegalnu brentu u mjestu Jasik, opština Sokolac.

Kanostrevac je, sumnja se, bio u komunikaciji sa Miletom Lizdekom i još jednim muškarcem, koji mu prevoze nelegalno posječene šumske drvne sortimente, a koje po potrebi sklanja kod jednog muškarca na njegovo postrojenje za obradu drveta.

Prisluškivani razgovori

U presretnutim razgovorima, kako saznajemo, evidentno je da je Dragan Antonić, vlasnik brente na Ravnoj Romaniji, u direktnoj komunikaciji sa pojedinim opremačima u ŠG “Romanija” .

Navodi se da on ukradena stabla obrađuje na svom postrojenju, izbjegavajući plaćanje obaveza.

“Ukradenu drvnu masu obrađuje da ukloni mogućnost utvrđivanja porijekla robe i zatim je preprodaje kupcima, dijelom izbjegavajući plaćanje obaveza i doprinosa”, stoji u povjerljivoj dokumentaciji, koja je u posjedu “Nezavisnih”.

  1. TAKODE TAKVU AKCIJU NAPRAVITE I NA PODRUCJU PALA ODNOSNO U S.G JAHORINA PALE
    JER IMATE SUMO KRSDICA PO 6 I VISE GODINA KRADU SUMU NA PODRUCJU TREBEVICA I JAHORINE

  2. Pošteni ljudi vidjećete kad ujutro svi zajedno izađu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider