Istočni Stari Grad: Pijaca za isključivo domaće proizvode

Izvor: Avaz.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Grad IS

Koronavirus je pogodio cijeli svijet, pa tako i Bosnu i Hercegovinu. Skoro da nema opštine u kojoj nema zaraženih. Ipak, u Istočnom Starom Gradu nadomak Sarajeva nema nijedan stanovnik zaražen koronavirusom. Načelnik Bojo Gašanović kaže da je bilo nekoliko stanovnika koji su bili u izolaciji, ali su negativni na koronavirus.

Najmanji budžet

Jedna od najmanjih opština u državi ima budžet od svega milion maraka, ali na Trebeviću ovih dana stručnjaci uzimaju mjere na mjestu gdje će biti napravljena pijaca.

Postavili smo 40 plastenika. Podijelili smo sadni materijal za 200 domaćinstava. Na Trebeviću, na Brusu, pravimo pijacu. Opština će se zadužiti pola miliona maraka. Stotinu hiljada KM ide za pomoć privredi, a 400.000 na projekte poljoprivrede, pijace na Brusu. I bićemo sigurni da se tu prodaju domaći proizvodi, neprskani i zdravi – otkriva Gašanović.

Gašanović Kaže da ništa ne prepušta slučaju i da se situacija s koronavirusom mora pametno iskoristiti.

Ovo je velika šansa za poljoprivredu. I zato mi je cilj da se što više zemlje zasije. Zaposlili smo mlade, pametne ljude, inženjere koji razumiju i rade pravi posao. I mi smo pogođeni, skoro 200 ljudi koji su angažovani na turističkim i ugostiteljskim uslugama nam je ostalo bez posla, ali nema predaje – kaže Gašanović.

Socijalno ugroženi

U planu je i gradnja hala na putu Sarajevo – Pale, koje će se iznajmljivati privrednim subjektima.

I to je veliki projekt od kojeg će naša opština imati koristi. Da smo napravili dobar posao, pokazuje i primjer da smo mnogo više uložili u poljoprivredu u odnosu na, recimo, Pale, koje imaju budžet od 11 miliona maraka. Nismo zaboravili ni najstarije i socijalno ugrožene. Njima smo podijelili pakete pomoći – govori Gašanović.

U Istočnom Starom Gradu podijeljen je rasadni materijal drugog ciklusa koji je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Tokom akcije podijeljeno je 100 sadnica po jednom proizvođaču, a 100 proizvođača dobilo je po 50 sadnica paprike, 30 sadnica paradajza i 20 sadnica kupusa.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider