I. Sarajevo: Izgradnja arheološkog parka

Izvor: Opština I. Ilidža

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Opština I. Ilidža

Predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa posjetili su opštinu Istočna Ilidža, gdje su sa načelnikom opštine Marinkom Božovićem razgovarali o izgradnji arheološkog parka i zaštiti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, prije svega stećaka, koji se nalaze na teritorije opštine Istočna Ilidža, a koji bi bili smješteni na Pavlovcu.

U delegaciji Republičkog zavoda su bili prof. arheologije Ljubica Srnić, arhitekta Aleksandra Balaban, Vanja Šotra Dursun, a pored načelnika opštine Istočna Ilidža i načelnika odjeljenja za Urbanizam Nenada Berjana bio je prisutan i predstavnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Igor Đokanović, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Ranije je dogovoreno da se krajem 2019. godine u saradnji dvije Opštine krene u realizaciju ovog projekta i ovo je prvi korak kako bi sve potrebne procedure bile pokrenute na vrijeme i kako bi se stekli uslovi za zaštitu stećaka sa prostora opštine Istočna Ilidža.

Jako sam zadovoljna što sam posjetila opštinu Istočna Ilidža i moram reći da su sjajni domaćini, a ne samo to nego i osobe koje imaju smisla za uređenje i za zaštitu kulturnog nasljeđa. Ljetos smo imali jedan sastanak u Ministarstvu, gdje se razgovaralo o pravljenju arheološkog parka i dogovorili smo se da upriličimo jedan sastanak u Istočnoj Ilidži, gdje sam danas sa koleginicima Aleksandrom Balaban i Vanjom Šotra Dursun – rekla je Ljubica Srnić prof. arheologije iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa

Smatram da je ovo najbolji način da se ljudi koji su odgovorni za stanje u lokalnoj zajednici obrate Zavodu, i onda zajedno sa željom i idejom da se nešto napravi sa našim znanjem, da dođemo do najboljih riješenja. U pitanju su dvije nekropole mramorova, Pavlovac koji je izmješten 80-ih godina, nalazi se u sekundarnom položaju odnosno na nekoj drugoj lokaciji. I nekropola u Krupcu koja se isto nalazi u položaju na koji je izmještena. Razgovarali smo o tome koji je najbolji način da te dvije nekropole, odnosno ono sto je od njih ostalo, postavimo na odgovarajuće mjesto da svi oni koji dođu, ne samo turisti nego i lokalno stanovništvo, da vide šta je njihovo nasljeđe i na koji način je možemo očuvati. To je kulturno nasljeđe koji ne pripada samo nama nego i cjelom čovječanstvu – ističe Srnićeva.

Ona je dodala da je ovo značajno i zbog toga što su stećci upisani na svjetsku listu kulturne baštine, prema tome dobili su jednu novu vrijednost i dimenziju koju zaslužuju, te da BiH na cijeloj teritoriji ima preko 70 000 spomenika što je veliki i vrijedan broj.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider